Olivija Njutn-Džon je bila jedna u milijardu - usponi i padovi čuvene pevačice

Olivija Njutn-Džon je bila jedna u milijardu – usponi i padovi čuvene pevačice

Olivija Njutn-Džon rođena je u Kembridžu 26. septembra 1948. godine. Otac joj je bio Velšanin, nadaren operski pevač i bivši oficir službe MI5, a majka je bila jevrejskog porekla, dok je njen deka po majci bio nobelovac i slavni fizičar Maks Born, koji je poslao porodicu iz Nemačke u Veliku Britaniju kako bi umakli nacističkom režimu.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Gromade Filmske (@gromade_filmske)

Kada je Olivija imala šest godina, s roditeljima i dvojicom starije braće preselila se u Australiju jer je njen otac dobio posao dekana na jednoj muzičkoj akademiji. Pet godina kasnije, njeni roditelji su se razveli, a Olivija je utehu tražila u muzici i vrlo brzo pokazala da je nasledila očev talenat.

Još kao tinejdžerka osnovala je ženski bend "Soul Four", s 15 godina je pobedila je u TV takmičenju mladih talenata, a njena nagrada bilo je putovanje u rodnu Veliku Britaniju.

Taj put iskoristila je da se vrati majci u London, a tada je rešila da raskine s Ijanom Torpom, koji je danas poznati voditelj u Australiji, kao i da će se ubuduće baviti pevanjem.

Usledila je i glumačka karijera, ali muzika je i dalje bila njena najveća ljubav, a sa čuvenom Pet Kerol je putovala po Evropi i nastupala u duetu.

Kad je imala 20 godina, zaljubila se u gitaristu Brusa Velča koji je u to vreme bio u braku. Par je sarađivao, voleo se ludo, a ubrzo su se i verili. Nizali su se albumi i uspesi.

Međutim, četiri godine kasnije, raskinuli su, ali Olivija je nastavila saradnju s Donom Fararom na albumu "Let Me Be There", koji joj je doneo prvu nagradu Gremi, dok je 1974. godine s albumom "If You Love Me, Let Me Know", zauzela prvo mesto na top-listi u Americi. Usledio je novi Gremi, nova priznanja, a poštovanje prema Oliviji je raslo.

Iste godine je tokom odmora upoznala biznismena Lija Kramera, s kojim je stupila u ljubavnu vezu, a on je ubrzo postao njen menadžer. Zajedno su postigli mnogo, a te 1974. godine Olivija Njutn-Džon bila je predstavnica Velike Britanije na Evroviziji.

Njena pesma Long Live Love bila je izuzetno zapažena i zauzela 4. mesto, ali nije imala šanse za pobedu jer je iste godina nastupila ABBA s hitom Waterloo.

Naredne godine Kramer i Olivija su se preselili u Los Anđeles, gde je potom dobila ulogu u mjuziklu "Briljantin" 1978. Ovo je bila važna prekretnica u njenoj karijeri, budući da je ovo ostvarenje postalo vanvremenski svetski hit, a ceo svet je, obuzet disko groznicom, plesao uz You're the One That I Want, koju je otpevala sa Džonom Travoltom.

Uloga Sendi donela je Oliviji neslućenu slavu i status seks simbola, dok je britanska kraljica Elizabeta II odlikovala zvezdu Ordenom časti za doprinos kulturi, nakon čega je plavokosa lepotica dobila i zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Sledeći film "Ksanadu" nije mogao da ponovi uspeh "Briljantina", ali je bio primećen, dok je pesma istog imena koju je snimila s bendom "Electric Light Orchestra" prošao izvanredno. Međutim, "Ksanadu" je za Oliviju bio bitan iz još jednog razloga: na setu je upoznala 11 godina mlađeg plesača Meta Latancija, koji je odmah osvojoi njeno srce.

Posle četiri godine veze, par se venčao, a Olivija Njutn-Džon je uskoro objavila novi album "Physical" i njim se "zacementirala" kao disko kraljica. Zanimljivo je da se njen suprug Met pojavljivao u svim njenim spotovima, makar na trenutak, a kruna njihove ljubavi bila je ćerka Kloe Rouz Latanci.

Olivija je isprva želela da sakrije da je bolesna od svih, čak i od porodice, ali ubrzo se pročulo da je loše i da je operisana. Zato je rešila da progovori o svemu, a usledile su decenije lečenja, uspeha, vraćanja bolesti i njenog javnog govora o karcinomu kako bi podigla svest o ovoj bolesti.

Štaviše, u Australiji je finansirala i izgradnju posebnog odeljenja za oporavak žena obolelih od raka dojke.

– Bila sam u depresiji i nisam znala kako ću se nositi s bolešću, ali kad sam o njoj javno progovorila, bilo je to za mene potpuno olakšanje – istakla je jednom.

Dok se lečila, s porodicom se preselila u Australiju, gde nikako nije uspevala da sastavi kraj s krajem i morala je da proglasi bankrot, dok joj je brak zapao u krizu. Suprug ju je prevario, a usledio je razvod 1995. godine. Najviše je u tom trenutku patila njena ćerka Kloe, koja je patila od depresije i anoreksije.

– Ne, ovaj poremećaj nema veze s hranom. On je posledica psihičkih šokova koje je moja ćerka doživela u najosetljivijim godinama. Nije lako biti dete slavnih roditelja. Zato sam se nakon svih gubitaka, morala posvetiti njenoj bolesti i ozdravljenju. Obilazila sam s njom klinike i lekare i pomogla joj da ojača i fizički i psihički. Jedino što je Kloe trebalo u tom trenutku bila je moja ljubav i pažnja – izjavila je Olivija.

Sredinom devedesetih u njen život je ušao devet godina mlađi kamerman Patrik Mekdermot, kog je upoznala na snimanju jedne reklame. Veza je bila nestabilna i puna drame, a konačno su obelodanili da su par tek 2005. godine, kada je on bio u velikim dugovima: dugovao je porez, alimentaciju za sina iz prvog braka i ko zna još kome.

Život je Oliviji spremao još mnogo tuga, budući da je iste godine Mekdermot nestao dok je bio na pecanju u Malibuu.

Bio je na brodu s mnogo ljudi, od kojih niko nije primetio da se iskrcao, a na brodu su pronađena njegova dokumenta i kreditne kartice. tek nekoliko meseci kasnije, on je proglašen nestalim, a Olivija se godinama oporavljala od ovog gubitka, sve vreme se boreći s kancerom.

– Završila sam na antidepresivima jer nisam znala kako da se nosim s činjenicom da Patrika više nema. Sama sam odlučila da prekinem s terapijom jer nisam želela da postanem zavisna od lekova – rekla je u jednoj ispovesti.

Tri godine kasnije, ona se udala za Džona Isterlinga, koga je poznavala još od početka devedeseetih i koji joj je bio veliki prijatelj.

Tada je rešila da promeni način života: preselila se u prirodu, okrenula se proizvodnji biljnih preparata i lečenju prirodnim proizvodima, a uvek je isticala da se ljubav između Džona i nje rodila na jednom putu u Peru. Venčali su se u planinama Kordiljera, odeveni u tradicionalnu peruansku odeću.

– On je zaista drugačiji od svih ljudi koje sam upoznala. Pažljiv je, nežan, saosećajan, a istovremeno je osoba s integritetom. Stvarno ga obožavam i ne znam što bih da nije uz mene jer mi je moćna podrška i pravi zaštitnik – pričala je Olivija.

Nije to bio kraj njenih briga jer je njena ćerka Kloe, koja je uveliko bila razuzdana i pronalazili su je onesvešćenu od droge i alkohola po klubovima, nestala. Angažovana je policija, ali devojci nije bilo ni traga.

Tek sutradan, Kloe se javila majci iz nepoznatog stana, za koji nije znala kako se uopšte obrela u njemu. Čim je konačno pronašla ćerku, Olivija ju je naterala da ode na rehabilizaciju.

Nekoliko meseci kasnije, njen bivši dečko Patrik Mekdermot je pronađen, a navodno je pobegao u Meksiko kako bi izbegao plaćanje dugova ili zatvor. Proteklih godina, Olivija Njutn-Džon je živela mirno i pokušavala da se leči i nije se često eksponirala u javnosti.

- Olivija Njutn-Džon preminula je na svom ranču u Južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima. Molimo sve da poštuju privatnost porodice tokom ovog teškog perioda - napisao je njen suprug Džon Isterling u izjavi na Instagramu.

- Olivija je bila simbol trijumfa i nade tokom 30 godina deljenja svoje borbe s rakom dojke - dodao je.

Čuvena pevačica i glumica provela je decenije u lečenju kancera, koji ju je na kraju savladao.

Izvor: Glossy Espresso

Zatvoreno za komentare.