Pesma "Soba za tugu" napisana je rukom jednog zatvorenika

Pesma „Soba za tugu“ napisana je rukom jednog zatvorenika

Danas je navršeno 12 godina od kako Toše Proeski nije među živima, ali ga svi i dalje pamte po emotivnim, romantičnim baladama. Upravo jedna od njih, pesma koja spada u top 5 Tošetovih najvećih hitova, krije veliku tajnu.

Foto: Youtube/screenshot

Naime, čovek je dobio zatvorsku kaznu zato što je ubio ljubavnika svoje devojke, kada ih je zajedno zatekao u krevetu. U Centralnom zatvoru u Beogradu napisao je jednu pesmu. Stihovi u njoj oslikavaju stanje u ćeliji i to što on robija zbog njene prevare. U posvećenoj numeri on piše o svojoj odluci da život provede ležeći u mraku između 4 zida.

Tekst je, posle izvesnog vremena, stigao do Tošetovog menadžera, koji ga je pokazao Tošetu, koji ju je ubrzo i snimio i tako je nastala ”Soba za tugu”.

Makedonski pop-pevač Toše Proeski je sa samo 26 godina poginuo u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. godine na auto-putu E70 Zagreb – Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, oko 150 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Prema nepotvrđenim informacijama, uzrok nesreće je bila neprilagođena brzina vozila. U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka Ljiljana Petrović.

Veruje se da je Toše od siline udarca u kamion preminuo na licu mesta. Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je Ljiljana Petrović imala lakše telesne povrede.

Vlada Republike Makedonije poslala je specijalan helikopter koji je preneo posmrtne ostatke Tošeta Proeskog, a sreda, 17. oktobar, proglašen je Danom žalosti. Toše Proeski je sahranjen u Kruševu uz najveće državne počasti.

Posthumno mu je dodeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije. Makedonska pošta je u Kruševu 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa likom Tošeta Proeskog.

Na Beoviziji 2008. godine dodeljena posthumno mu je dodeljena nagrada za životno delo, a zatim je publika u centru Sava uz instrumentalnu pratnju Tošetovog sastava otpevala pesmu ”Čija si”, prvog pobednika ovog festivala i jedan od najvećih njegovih hitova.

Zatvoreno za komentare.