Pesnik, filozof, ikona - malo poznate činjenice o Džimu Morisonu

Pesnik, filozof, ikona – malo poznate činjenice o Džimu Morisonu

Frontmen grupe The Doors, Džim Morison, koji je ostavio neizbrisiv trag na rok kulturu 60-tih i 70-tih godina i čija muzička zaostavština nastavlja da raste, neometano i dan danas.

Divljeg duha, prepotentan, buntovan i ćudljiv, Morison je oličenje rock'n'roll-a. Decenijama mnogi obožavaju Morisonovu liriku i uživaju u očaravajućem vokalu, čineći ga jednom od najenigmatičnijih osoba.

Deset stvari koje možda niste znali o Džim Morisonu, Kralju Guštera.

1. Natpis na njegovom nadgrobnom spomeniku savršeno oslikava njegov život

Smeštena u Parizu, Morisonova grobnica je postala popularna gotovo kao što je i on. Kao popularna turistička atrakcija, prošla je nekoliko izmena tokom godina, zbog vandalizma.

Tokom jedne od značajnih revizija otkriven je natpis, na grčkom, koji je njegov otac ugravirao na kamenoj ploči početkom devedesetih. Natpis se može prevesti na više načina, ali generalno sva vode ka jednom značenju - "odan sopstvenom duhu" - ako je Džim Morison bio nešto, bio je odan sebi.

2. Bio je oženjen jednom... pa, na neki način...

1970. su se Morison i njegova ljubavnica, Patriša Keneli nezvanično venčali tokom jedne ceremonije Keltskih Pagana. Ceremonija vezivanja ruku, pri kojoj se trake nežno obavijaju oko mladinih i mladoženjinih ruku simbolično predstavljajući vezivanje dvoje ljudi u zajednicu.

Ovaj brak nije imao vrednost, s obzirom da nije potpisan nikakav pravni dokument. Međutim, prema Patriši, kasnije Keneli-Morison, njih dvoje su zapravo bili u legalnom braku. Godinu dana kasnije, nakon njegove smrti, pojavilo se čak 20 sudskih sporova za utvrđivanje očinstva Džima Morisona, piše impulsportal.net.

Ali u njegovom testamentu su bile zapisane njegove poslednje reči: "Izjavljujem da sam građanin okruga Los Anđeles, Kalifornija. Neoženjen sam i nemam dece."

3. Vrhunski umetnik je dizajnirao posebnu figuru u njegovom obliku

Tod Mekfarlejn, čuveni kanadski karikaturista i dizajner, je 2001. godine stvorio figuricu Džim Morisona, zajedno sa prenosivim mikrofonom, kožnim pantalonama i ukrasnim pojasom. No, on nije jedini muzičar kojeg je Tod ovekovečio. Pored Džimija, tu su Džimi Hendriks, Alis Kuper, Kiss.

4. Neki od njegovih najbizarnijih stihova su navodno nastali u ranom detinjstvu

"Horse Latitudes" , Konjski napori u prevodu, sa drugog albuma grupe The Doors-Strange Days, je više eksperimentalno umetničko delo nego rok pesma i sadrži Morisonovu uvrnutu, misleno-provokativnu prozu, dok ostali članovi iz benda proizvode neke čudne zvukove u pozadini.

Kada mirno more napravi štit
I njegova sumorna i jalova struja
Stvori sićušna čudovišta
Pravo krstarenje je mrtvo
Začuđujuće iznenadano
I prva životinja je zbačena sa broda
Noge pomahnitalo pripremaju
Svoj žarko zeleni galop
I glave klimaju
Lebdeti
Nežno
Stopirati
Saglasno
U gluvoj agoniji nozdrve
Pažljivo uglađen
I zapečaćen.

Prema Morisonovoj biografiji "Niko odavde ne odlazi živ" (No One Gets Out Of here Alive), koju je napisao Danny Sugerman, Morison je ove reči osmislio u srednjoj školi, kada je napisao jednu od svojih prvih pesama, navodno inspirisan knjigom koju je pročitao u detinjstvu.

5. Njegov IQ je bio izuzetno visok

Priča se da je njegov IQ bio 149. Poređenja radi, IQ prosečne osobe je između 90-110, a IQ genija se smatra onaj iznad 140. Dok se raspravlja o tačnosti procena IQ-a, činjenica stoji, Džim je bio izuzetno inteligentan iako je teška srca završio fakultet i to samo da bi izbegao rat u Vijetnamu.

6. Napisao je, režirao i glumio u filmu

Film HWY: Američka pastorala, je 1969 napisan i produciran u ko-režiji Džima Morisona koji je takođe bio i zvezda ovog filma. Film nije dobio mnogo pažnje ako se izuzmu posvećeni fanovi Morisona i The Doors-a, možda zbog toga što je retko kad prikazivan javno.

Međutim, zahvaljujući modernoj tehnologiji ovaj film je sada dostupan svima i može se pogledati na You Tube kanalu.

7. Van scene je bio prilično rezervisan, hladan

Uprkos svojim divljim nastupima na sceni, Morison je tvrdio da je vrlo stidljiv privatno. Toliko je bio stidljiv da je Rej Manzarek tvrdio da je Džimiju bilo vrlo neprijatno na društvenim okupljanjima, i da je retko kad prisustvovao istim, osim ako neko iz benda nije išao sa njim.

8. "Five to One" je jedna od njegovih najmisterioznijih kompozicija

O značenju naslova “Five to One” - pet prema jedan, se raspravljalo godinama. Kao poseban, apolitičan bend, The Doors je je razbio tadašnju tipičnu muzičku sferu, ovim delom koji sugeriše politička naslaganja i revoluciju.

Postoje brojne teorije o motivaciji Morisona, koja stoji iza ove pesme - od rata u Vijetnamu do pokreta Crna snaga, ali on sam nikada nije otkrio svoju motivaciju pa je ova pesma ostala misterija do današnjeg dana.

9. Poslednja pesma koju je snimio sa bendom The Doors

"Riders on the Storm" je pesma koju je bend poslednju snimio zajedno i kao takva ima poseban značaj za fanove. Pored glavnih vokala Morison je dodatno prošaputao tekst koji uz Manzarekove olujne zvukove zvuči zaista jezivo.

10. "L. A. Woman" je izveo samo dva puta uživo

Naslovna numera sa poslednjeg albuma The Doors, L. A. Woman je uživo izvedena dva puta. Tokom drugog izvođenja Džim Morison je doživeo nervni slom i tom prilikom je uništio binu svojim mikrofonom i zatim odbio da nastupa dalje.

Nakon toga je bend odlučio da više ne nastupa uživo. Album je objavljen u aprilu 1971. godine, samo tri meseca pre smrti Morisona.

Interesantna činjenica: Naslov pesme "Mr. Mojo Risin" predstavlja anagram za "Jim Morrison"

Za samo 27 godina, Džim Morison je uspeo da ostavi zaveštanje o kojem mnogi muzičari mogu samo da sanjaju. Uvek je više želeo da ga pamete i poštuju kao pesnika a ne pevača.

Bio je i ostao inspirativna ličnost. Poseban, mističan i neponovljiv. Počivaj u miru Kralju Guštera.

Zatvoreno za komentare.