Pitanje Ilona Maska kandidatima za posao - ako odgovorite tačno, pravi ste!

Pitanje Ilona Maska kandidatima za posao – ako odgovorite tačno, pravi ste!

Potrebno je da budete veoma inteligenta osoba da biste završili na razgovoru za posao s Ilonom Maskom, ali da biste rešili njegov test – morate biti genije.

Foto: Shutterstock

U biografiji ovog milijardera, “Elon Mask: Tesla, SpaceX i traganje za fantastičnom budućnošću”, navodi se da mu je bila potrebna “mozgalica” koju bi zadao kandidatima za poziciju inženjera u kompaniji SpaceX.

Kako bi proverio da li su sposobni da reše neki problem, Mask je postavljao pitanje zbog kojeg su se mnogi “češkali po glavi”.

Pažljivo pročitajte!

Pitanje glasi: “Nalaziš se na površini Zemlje. Ideš jednu milju ka jugu, jednu milju ka zapadu i jednu milju ka severu. Završio si na istom mestu, odakle si i krenuo. Gde se nalaziš?”

Da li znate rešenje?

Odgovor na Maskovo pitanje trebalo bi potražiti na mestu, gde ne važe ista geografska pravila, kao i u ostatku sveta.

U većini situacija, ukoliko krenete pomenutom trasom jug-zapad-sever došli biste jednu milju zapadno od mesta s kojeg ste krenuli.

To neće biti slučaj, ako ste na – Severnom polu! Prateći Maskova uputstva hodali biste u trougao i vratili se na istu poziciju.

Foto: Shutterstock

“Obična” pitanja

Da li ste tačno odgovorili? Ako niste, nemojte očajavati. Mask nije želeo da njegovi kandidati “kidaju” geografiju, već je želeo da vidi kako se snalaze s neobičnim pitanjima.

Vlasnik Tesle i SpaceX kompanija voli da postavlja i “obična” pitanja tokom razgovora za posao. Jedno od njih glasi:

“Ispričajte mi vašu životnu priču i odluke koje ste usput donosili. Takođe, recite mi o najtežim problemima s kojima ste se susretali i kako ste ih rešili”, rekao je Mask, piše CNBC.

Detalji su najvažniji

Mask ističe da traži ljude koji otkivaju kako su tačno rešili problem, prisećajući se i najsitnijih detalja. Šta je ono što ne traži? Kandidate koji se pretvaraju i koji su zbunjeni pitanjima.

Marisa Perec, koja je brinula o kandidatima za Teslu, kazala je da Mask voli kratke, intenzivne intervjue, koji traju 12 do 13 minuta. Nju je pitao: “Šta tebe čini pravom osobom da gradiš moju kompaniju? Zašto treba da ti verujem?”

Sada znate šta bi Mask mogao da vas pita u slučaju da budete toliki srećnik i postanete kandidat jedne od njegovih kompanija.