"Plesaću, pevati, igrati, ceo život" - 5 inspirativnih citata Džozefine Bejker

„Plesaću, pevati, igrati, ceo život“ – 5 inspirativnih citata Džozefine Bejker

„Banana” suknja koja se njiše u ritmu plesa i „sunčana” aura – to bi ukratko bio opis Džozefine Bejker, čije ime je najčešće bilo na usnama stanovnika Pariza tokom „ludih dvadesetih”.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josephine Baker (@josephine.baker)

Ova dama afričko-američkog porekla, rođena u Sent Luisu, pokorila je Foli Beržer i Kazino Pariz izvodeći numeru Jʼai Deux Amours. Džozefina Bejker bila je prva ikona crne puti, koja je svoju popularnost iskoristila za doprinos svojoj zajednici, podržavajući ideje Martina Lutera Kinga.

Svestrana umetnica, otporaš, majka čak dvanaestoro dece, te borac za prava životinja samo su neki od epiteta koji joj se mogu pripisati, pa ne čudi što je i dan-danas inspiracija mnogima. U redovima koji slede pročitajte neke od njenih najpoznatijih citata.

1. „O, da. Plesaću, pevati, igrati, ceo život, jer sam zato rođena. Živeti znači plesati, volela bih da umrem tako što ću ostati bez daha, iscrpljena, na kraju plesne tačke ili horskog nastupa.”

2. „Važno je steći diplomu. Svako treba da ide u školu i nauči kako da zaštiti sebe. Kada to kažem, mislim na olovku, a ne na pištolj.”

3. „Jednog dana postala sam svesna toga da živim u zemlji u kojoj se brinem za svoj život zbog druge boje kože. To je jednostavno zemlja rezervisana za belce. Više nije bilo mesta za nas crnce. Osećala sam da mi se guše slobode u Americi. Udruženo, puno nas je otišlo odatle, ne zato što je to bila želja, već nužda. Pariz mi je doneo oslobođenje.”

4. „Svi muškarci mogu da dele život sa nekim, samo ukoliko to žele.”

5. „Imam dve ljubavi: svoju zemlju i Pariz.”

Zatvoreno za komentare.