Pol Makartni - muzički mađioničar i stub najvećeg benda na svetu

Pol Makartni – muzički mađioničar i stub najvećeg benda na svetu

Pol Makartni napunio je danas 78 godina. Više od 50 od tih godina on nije bio samo Pol (ili, ser Pol, kako ga je kraljica odlikovala) već jedan od "Bitlsa".

Foto: Shutterstock

Taj fenomen poznat je na svim hemisferama, zvezda apsurdne veličine i, ubrzo potom, čovek apsurdno velikog bogatstva.

Teško je proceniti da li bi "Bitlsi" postali napoznatiji bend na svetu da nije bilo basiste Pola Makartnija.

I dok će njegovo ime zauvek ostati vezano za ovaj bend - koji je postojao samo deceniju (1960-1970) - Makarntijeva solo karijera je daleko duža od vremena koje je proveo na sceni sa Džonom Lenonom, Džordžom Harisonom i Ringom Starom.

"Bitlsi" su poslednji put svirali pred običnom publikom (sa plaćenim ulaznicama) 1966. Poslednji put snimali su zajedno 1969.

I premda je posle toga Makartni sa svojom solo karijerom ostvario neverovatna dostignuća - 12 nominacija za Gremi, šest prvih mesta na top-listama, platinaste singlove sa Majklom Džeksonom i Stivijem Vonderom, izlet u klasiku, nastup u Bakingemskoj palati, ploče sa Kanjeom i Rijanom - uvek je bio i ostaće, pre svega, jedan od Bitlsa, definisan tim zlatnim, slavnim godinama Čupavaca iz Liverpula.

Pol je napisao "Yesterday" kada je imao samo 22 godine. To vreme i te neuništive pesme čine srž Makartnijenovg opusa, iako nastavlja da i dalje piše nove melodije i reči, traži nove saradnike i živi život punim plućima.

Ali on i dalje svira bas, gitaru i klavir (ponekad i bubnjeve) i peva "Let It Be" kao niko na planeti.

Dok je bio u "Bitlsima" istakao se kao sjajni kompizitor i prvoklasni basista. Kada su se Bitlsi rasturili, Makrtni se povukao u kuću u Škotskoj i snimio prvi solo album, "McCartney", 1970, koji je dospeo na prvo mesto američkih i drugo mesto britanskih top-lista.

Sa pokojnom supriugom Lindom, 1971. oformio je bend "The Wings". Jedan od najvećih uspeha doživeo je dve godine kasnije kada je "Live and Let Die" postala naslovna numera filma o Džejmsu Bondu sa Rodžerom Murom.

Pesma mu je čak donela i nominaciju za Oskara. Bend je imao još mnogo hitova i nastupao je sve do 1981.

Osim bogate muzičke karijere, Pol je aktivista za prava životinja i zaštitu životne okoline i umetnik čije slike i crteži danas vise u svetskim muzejima. A onda je, 1991, komponovao i prvo klasično delo za Kraljevsku liverpulsku filharmoniju.

Četiri godine pošto mu je supruga Linda preminula 1998. (sa kojom ima četvoro dece) oženio se bivšom manekenkom Heder Mils. Brak je spektakularno okončan 2008, dok su se tabloidi sladili objavljivanjem prljavog veša.

Makartni je Milsovoj platio 32 miliona evra, što je za njega, navodno najbogatijeg muzičara na svetu, bila prava sića.

Od oktobra 2011. u braku je sa Nensi Ševel.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Makartni je jedan od najuspešnijih kompozitora i izvođača pop mizike. Prodao je preko 100 miliona singlova i proslavio 60 zlatnih ploča. Rodni Liverpul ga je proglasio za počasnog građanina, a Kraljevski muzički koledž za počasnog člana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Beatles' Wives & Girls (@thebeatleswomen) on

Da li će nastupati i sa 80?

- To mi deluje je nezamislivo i pomalo neprikladno - rekao je pre 4 godine u intervjuu za "Rolling Stone".

- Ali, da vam nešto kažem: kada sam imao 17, na Džonovoj akademiji je bio neki momak od 24. Bilo mi ga je tako žao. Bio je tako star (smeh). Ljudi kažu da su godine samo broj, ali je brojka sve veća kako si stariji. No, ako mi ne ometa život, ne žalim se. Mogu da je ignorišem. Što i činim - poručio je Makartni.