Ove poznate ličnosti se bore za očuvanje planete

Ove poznate ličnosti se bore za očuvanje planete

Kada se govori o svetu poznatih obično se priča o slavi, novcu, fizičkom izgledu i drugim površnim temama. Ali ima i onih osoba među takozvanim "selebritijima" kojima je ozbiljno stalo do važnih faktora koji na sve nas utiču.

Foto: Shutterstock

To su globalno zagrevanje, klimatske promene, istrebljivanje životinja i uništavanje šuma. Saznajte kojih se to pet osoba posebno izdvaja i bori za planetu Zemlju, a ne zaboravite da i vi uvek možete voditi računa o svojoj okolini.

Deril Hana

Foto: IMDb

Osim po ulogama u filmskim klasicima kao što su Blade Runner i Kill Bill, plavokosa glumica je poznata i po borbi za očuvanje životne sredine. Naročito je angažovana protiv kompanijeKeystone XL koja postavlja cevi i zbog toga prouzrokuje neželjene klimatske poromećaje. Deril Hana je osnivač Sustainable Biodiesel Alliance, a učestvuje i na raznim drugim panelima koji se tiču ekologije. Posebno se isticala na protestima za zaštitu okeana, organizovanim od strane organizacije Sea Sheppard.

Sting

Foto: Instagram

Nekadašnji pevač grupe Police predstavlja još jednu poznatu ličnost kojoj je stalo do planete Zemlje. Zapravo, Sting i njegova žena Trudi Stiler već se odavno bave pitanjem očuvanja prašuma. Fondacija koju su osnovali zove se Rainforest Foundation, a tokom svog delovanja uspeli su da od sečenja stabala spasu neverovatnih 115.000 kvadratnih kilometara prašume.

Žizel Bundšen

Foto: Instagram

Brazilska lepotica i top model daleko je više od samo lepog lica i skladne figure. Naime, Žizel je zbog svog aktivizma u okviru zaštite životne sredine pre osam godina bila proglašena za „najzeleniju” osobu među poznatima. Ona je član Rainforest alijanse koja se bavi održavanjem flore i faune prašuma. Nedavno se u svojoj borbi za bolji svet sukobila sa brazilskom vladom, u čemu ju je suprug Tom Brejdi nedvosmisleno podržao.

Leonadro Dikaprio

Foto: IMDb

Slobodno se može reći da je dobitnik Oskara i jedan od traženijih glumaca Holivuda najpoznatiji eko aktivista među poznatima. Spisku njegovih angažmana nema kraja, a svi zainteresovani mogu pogledati film The 11th Hour u kom je Leonardo narator, a koji se naravno bavi temom zagađenja, klimatskih promena, očuvanja sredine, elementarnih nepogoda… Dikaprio je član mnogih organizacija koje žele da sašuvaju našu planetu. Zbog svoje ljubavi prema životinjama Leonardo je deo grupe World Wildlife Federation, kao i Global Green USA.

Kejt Blanšet

Foto: IMDb

Slavna glumica se prevashodno trudi da i sama vodi „zeleni” život, usmeren ka ekološkim izborima koji ne štete okolini. Ona je posebno fokusirana na pitanje klimatskih promena, pa se u svom aktivizmu prevashodno time bavi. Kejt je dugogodišnji ambasador za Australian Conservation Foundation, te je lobirala kako bi se što pre došlo do konkretnih rezultata koji temu klimatskih promena mogu držati pod kontrolom.