Predrag Živković Tozovac - odlazak legende

Predrag Živković Tozovac – odlazak legende

Pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini. Tozovac se poslednjih nedelja lečio od korona virusa, a vest da je preminuo za “Blic” je potvrdio njegov kum.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Никола Селаковић (@nikolaselakovic.official)

“Nažalost nije izdržao, ovaj kovid ga je skroz razorio”, rekao je on.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni predratni harmonikaš po kome je Tozovac dobio nadimak.

Oca Tozu, koji je do rata držao i kafanu u Mataruškoj Banji streljali su Nemci 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, Tozovac je, kako bi zaradio za život, počeo je da svira sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije.

Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine a pažnju javnosti skrenuo je pesmom “Ispod lipe, kraj potoka” koju je snimio 1967. godine. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom “Mirjana”. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom “Oči jedne žene” i potvrđuje status najpopularnijeg pevača.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Cunetom Gojkovićem, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević i drugim.

Osamdesetih godina, zajedno sa Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Zatvoreno za komentare.