Rej Liota - uloge koje su obeležile karijeru čuvenog glumca

Rej Liota – uloge koje su obeležile karijeru čuvenog glumca

Američki glumac Rej Liota preminuo je juče u 67. godini. Liota je preminuo u snu u Dominikanskoj Republici, gde je snimao film Dangerous Waters (Opasne vode), naveo je njegov agent.

Rođen je u Nju Džersiju 18. decembra 1954. godine, i bio je usvojen šest meseci nakon što je ostavljen u sirotištu, a njegova filmska karijera trajala je četiri decenije.

Proboj u glumačkoj karijeri napravio je ulogom mafijaša Henrija Hila u legendarnom krimi filmu Goodfellas (Dobri momci) iz 1990. godine reditelja Martina Skorsezea.

Glumio je sa Robertom de Nirom i Džoom Pešijem filmu koji se naširoko smatra jednim od najboljih filmova 20. veka. Film je osvojio jednog Oskara, a bio je nominovan u još pet kategorija.

Značajne uloge ostvario je u filmovima Bračna priča, Mafijaški sveci Njuarka, Polje snova, Zemlja policajaca, Beli prah, Džon Kju, Kraljevi ulice, kao i u serijama Shades of Blue, Our Family Honor, Smith…

Mlađoj publici Rej Liota je veoma dobro poznat i kao glasovni glumac, s obzirom da pozajmljuje glas gangsteru Tomiju Versetiju u video igrici Grand Theft Auto: Vice City, a takođe je pozajmljivao glas jednom liku i u animiranoj seriji Sunđer Bob Kockalone.

Zatvoreno za komentare.