Otkrivena tajna koja se krije iza pesme "Purple Rain"!

Otkrivena tajna koja se krije iza pesme „Purple Rain“!

Poslednja pesma koju je Prins izveo u životu bila je "Purple Rain", na koncertu u Atlanti, desetak dana pre smrti.

Čuvao ju je do trećeg bisa, a mediji su preneli kako je "obasjan purpurnim reflektorom u obliku meseca, Prins isporučio svoje završno remekdelo, emotivnu verziju pesme koja mu je bila zaštitni znak".

Pesmu "Purple Rain" stvorio je pre 35 godina, a fanovi i dalje pokušavaju da je dešifruju.

Kad je 1984. izašao film "Purple rain", Prins je već plovio na talasima "ljubičaste kiše" i istoimeni album po mnogima predstavlja prekretnicu kad je u pitanju njegov lik i delo.

"U tom je trenutku Prins postao Prins kojeg znamo danas: bizarni eksperimentator i pop-genije u jednom", smatra muzički kritičar i novinar Alan Lajt koji je u knjizi "Let's Go Crazy" otkrio detalje o Pinsovom kultnom filmu i albumu "Purple Rain", koji je nedavno objavljen i u luksuznom izdanju.

Svaka pesma s ovog albuma postala je klasik, ali, dok se čak i za bizarnu "When doves cry" otkrilo da zapravo predstavlja sažetak filma, priča iza pesme "Purple Rain" ostaje misterija.

Ono što je inspirisalo Prinsa da napiše "Purple Rain" je to što je tokom turneje "1999" pratio nastupe Boba Segera u arenama i jako ga je interesovalo zašto je Seger tako velika zvezda, posebno na Srednjem Zapadu.

Met Fink, klavijaturista, se seća da je razgovarao sa Prinsom i rekao: "To je zbog balada koje Bob Seger piše. Pesme kao što su "We’ve Got Tonight" i "Turn The Page". To ljudi vole".

Prins je pokušao da napiše tu vrstu rok balade i rezultat je bio "Purple Rain" - otkrio je Lajt.

Pesma je navodno prvo bila zamišljena kao kantri stvar koju je Prins planirao da izvede s pevačicom Stivi Niks. Ona je kasnije pričala da je odustala od tog projekta nakon što je čula instrumental.

- Slušala sam je i prestravila sam se. Pozvala sam ga i rekla: Ja to ne mogu. Volela bih da mogu, ali to je previše za mene - izjavila je Stivi.

Prins je onda sam napisao reči i snimio "Purple Rain" u leto 1983. Ljubavnu pesmu koja će svakog naterati da se naježi.

U filmu se ispostavilo da se ta pesma ne odnosi na njegovu devojku, već na njegovog oca, što je samo dodatno zakomplikovalo tumačenje pesme. Pominjale su se tu i droge i religija i slomljeno srce.

Ipak, kao najverovatnije objašnjenje ističe se da "Purple Rain" govori o smaku sveta, temi koja je interesovala Prinsa u to vreme. Uostalo, on je sam to nagovestio.

- Kad je na nebu krv - crveno i plavo daju ljubičasto. Ljubičasta kiša odnosi se na kraj sveta, koji treba da dočekaš s nekim koga voliš i da pustiš da te vera vodi kroz ljubičastu kišu - otkrio je Prins jednom prilikom.

Zatvoreno za komentare.