"Smrt za žene" - Kako je Gidra Bojanić harao Italijom

„Smrt za žene“ – Kako je Gidra Bojanić harao Italijom

Legendarni glumac Dragomir Bojanić Gidra najpoznatiji je u regionu po ulozi u “Žikinoj dinastiji”, ali je slavu stekao mnogo ranije.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Dragomir Gidra Bojanić ©️®️ (@dragomir.gidra.bojanic)

Tokom 1960-ih, pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra), glumio je u desetak italijanskih vesterna i akcionih filmova, prenosi Direktno.

Mnogo pre nego što je uveseljavao naciju neviđenim talentom za komediju, Gidra je “harao” Italijom kao kralj vesterna. Najpoznatiji od tih filmova je “Balada o revolverašu” iz 1967. godine koji je režirao Alfio Kaltabiano.

Naš glumac je za ulogu u tom ostvarenju osvojio važnu nagradu u Italiji – Nastri D’Argento.

Međutim, tu nije bio kraj njegovim avanturama na Divljem zapadu. Bojanić je bio zvezda i filmova “Đango-poslednji ubica”, “Tekila Džo”, “Rupa u čelu”…

Deo njegovog šarma na velikom platnu mogao je da se ispolji zahvaljujući scenarijima ovog žanra koji su podrazumevali neustrašive, snažne likove koji ne prezaju ni od čega. Naravno, uz sve ove kvalitete, junaci koje je Bojanić tumačio gotovo uvek su bili i neodoljivi u odnosu sa ženama.

Prema rečima Miodraga Cakića iz Jugoslovenske kinoteke, “Entoni Gidra bio je snažan, neustrašiv, čovek čeličnog pogleda koji radije troši metke nego reči, smrt za muškarce i "smrt" za žene.

Postao je savršeni heroj špageti vesterna, a kada se tome doda i njegovo maestralno rukovanje revolverom (možda je prvi vestern heroj koji svoje protivnike neutrališe pucajući iza leđa), slika o idealnom junaku je potpuna.

Zatvoreno za komentare.