Predrag Bjelac - od "Kengura" do "Harija Potera"

Predrag Bjelac – od „Kengura“ do „Harija Potera“

Prošlo je više od 20 godina od objavljivanja prve od sedam knjiga o dečaku sa ožiljkom u obliku munje - "Hari Poteru i kamenu mudrosti". 

 Foto: imdb.com

Saga o Hariju Poteru koja je kroz ekranizacije obuzela svet, ostvarila je i jednu čvrstu vezu sa Srbijom.

Reč je, naravno, o našem glumcu Predragu Bjelcu. 

Srpski glumac Predrag Bjelac, poznat po ulogama u filmovima "Kako je propao rokenrol", "Čudna noć", "Kad porastem biću kengur" i TV seriji "Vuk Karadžić", ostvario je ulogu u četvrtom nastavku filmske priče o Hariju Poteru.

 Foto: imdb.com

U filmu "Hari Poter i Vatreni pehar", Peđa Bjelac pojavljuje se kao Igor Karkarof, čarobnjak mračne prošlosti, bivši Smrtonoša, koji je zarobljen 1980. godine, posle pada lorda Voldemora, najvećeg Harijevog neprijatelja.

Umesto na smrt, Karkarof je osuđen na progon i zarobljeništvo u sad već čuvenom zatvoru Azkaban.

Posle 13 godina, Karkarof se vraća u javnost na takmičenju čarobnjačkih škola, kao upravnik jedne od njih...

 Foto: Instagram

"Deca me na ulici uvek prepoznaju kao junaka iz filma o Hari Poteru. To traje neprekidno otkako je film snimljen. Pogotovo kada pustim bradu", ispričao je svojevremeno.

Ta uloga vodila ga je i sledećoj - takođe u fantaziji i takođe ulozi negativca.

U drugom delu serijala urađenom po knjigama Klajva Stejplsa Luisa "Letopisi Narnije: Princ Kaspijan", Bjelac igra Lorda Donona, koji služi zlom Mirazu.

 Foto: Instagram

Kaže, doduše, da se već i navikao na uloge negativaca.

"Logično je da igram negativce. To je neko nepisano pravilo. Zašto bi mi nudili ulogu dobrog Engleza kada imaju svoje Engleze. Igram istočnoevropske protuve: Ruse, Albance, Srbe, Hrvate, muslimane... Ali, koliko god je moj lik negativan, ja se uvek trudim da ga nekako odbranim; koliko je to moguće. Radim ovaj posao iz čiste ljubavi i zadovoljstva, novac mi nije primaran, pa neretko i odbijam uloge koje mi se ne sviđaju", izjavio je pre nekoliko godina.

 Foto: Instagram

Peđu Bjelca smo imali prilike da viđamo i u domaćim serijama - "Nemanjići - rađanje kraljevine", "Vojna akademija", "Šifra Despot" i "Ubice mog oca".