Šta bi sve Bil Gejts poručio mlađem sebi da može

Šta bi sve Bil Gejts poručio mlađem sebi da može

"Pre sam mogao da ostajem danima u kancelariji, nisam shvatao koliko vrsta inteligencije ima i mislio sam da svako pametan može da nauči bilo šta", ispričao je Bil Gejts. Bil Gejts (64) je poslovni magnat, investitor, autor, ali i filantrop i humanitarac.

Foto: Shutterstock

Najpoznatiji je kao začetnik revolucije 'mikro računara' i glavni osnivač Microsofta u kojem je obavljao dužnosti predsedavajućeg, generalnog direktora i glavnog softverskog arhitekte, a istovremeno bio i najveći pojedinačni deoničar do maja 2014. godine.

Gejts je i najbogatiji čovek na svetu i prvi najbogatiji Amerikanac, a u jednom satu zaradi oko 1,37 miliona dolara.

Ipak, čini se da čak i on za nekim stvarima žali, i da bi mnogo toga u mladosti uradio drugačije - da zna šta zna danas, piše Reader's Digest.   

Evo šta bi sve Bil Gejts poručio mlađem sebi da može:

'Bio bih svesniji svojih vrednosti'

- Da mogu da se vratim u prošlost, bio bih svesniji sebe i svojih vrednosti, ali na način da ne izgubim fokus i želju za učenjem zbog toga - rekao je Gejts u februaru ove godine za Reddit kad su ga pitali što bi poručio mladom sebi.

Foto: Shutterstock

'Visok IQ nije jedino bitan'

- Bio sam naivan jer sam mislio da ako neko ima visok IQ nužno mora da bude dobar u svemu. Zapravo, i danas me iznenađuje ideja o spajanju i mešanju različitih veština. Ideja kako se samo sa inteligencijom sve može rešiti je pogrešna, danas to vidim i voleo bih da sam to znao pre - rekao je Gejts u februaru 2018. na Hunter College u Njujorku.

'Postoji više vrsta inteligencija'

- Kad se osvrnem na razdoblje kad sam napustio fakultet, vidim kako tad nisam bio svestan da inteligencija ima mnogo različitih oblika. I da nije jednodimenzionalna. A ni važna koliko sam mislio - napisao je na Tviteru 2017. godine. 

'Morao sam da budem čudan i odrastem svojim tempom'

U mladosti nisam bio baš dobar u društvenom životu i nisam siguran da postoji savet koji bih mogao da čujem da to popravim u tom trenutku. Možda sam naprosto morao da budem čudan i odrastem svojim tempom -  rekao je u februaru 2017. za Reddit.

'Razlike među ljudima su ogromne'

Jednu stvar žalim - kad sam prekinuo školovanje još sam premalo znao o groznim nejednakostima u svetu i trebale su mi decenije da naučim kolike su razlike među ljudima - napisao je na Twitteru  2017. godine.

Foto: Shutterstock

'Budite uz one koji vas podstiču da budete najbolja verzija sebe'

Okružite se ljudima koji vas podstiču, podučavaju i guraju da budete najbolja verzija sebe, kao što moja supruga Melinda radi za mene - napisao je na Tviteru 2017. godine. 

'Nisam shvatao koliko je učenje bitno'

- Kad sam bio mlađi nisam dovoljno cenio specijalizacije i znanja ljudi o nekim područjima već sam mislio da svako pametan neke stvari može 'usput' naučiti. Razmišljao sam na način, "prodaja ima profit i gubitak - oduzmete troškove... za to mi ne treba ekonomska škola". No nije tako i ja nisam imao dovoljno poštovanja prema drugačijim vrstama znanja - rekao je u podkest intervju s Rajdom Hofmanom 2017. godine. 

Dodao je i kako 'pogotovo nije shvatao koliko vredi dobar menadžer i šta je sve potrebno za dobro upravljanje s ljudima i sa firmama.

'Sada više ne bih ostajao u kancelariji danima'

- Pre dvadeset godina bi ostao u kancelariji danima ne razmišljajući da je to loše jer su i energija i neznanje bili na 'mojoj strani'.  Sada imam malo više iskustva i mrvicu više mudrosti - rekao je Gates 2014. godine.

Ostavi komentar