Svet se oprostio od legende - Pele je bio među najvećima

Svet se oprostio od legende – Pele je bio među najvećima

Brazilska i svetska fudbalska legenda, Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, preminuo je u 83. godini, nakon teške borbe s bolešću.

Foto: Shutterstock

Poslednje trenutke Pele je proveo u bolnici uz porodicu koja se okupila kako bi pokušala da olakša poslednje dane voljenoj legendi.

Peleu je u septembru 2021. godine dijagnostikovan rak debelog creva, a nedavno mu se stanje naglo pogoršalo.

Svet se oprašta od legendarnog fudbalera, brojni klubovi i fudbaleri uputili su poslednjii pozdrav Peleu.

Čak su se oglasili i zvanični nalozi fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan, i rekli poslednje zbogom jednom od najvećih fudbalera svih vremena.

Pele je rođen 23. oktobra 1940. u malom mestu po imenu Tri srca (Três Corações), država Minas Žerais. Slavu je stekao u Santosu i noseći dres nacionalnog tima Brazila.

Najveći broj fudbalskih legendi i renomiranih stručnjaka drži da se radi o najboljem fudbaleru svih vremena. FIFA ga je zajedno sa Maradonom zvanično postavila na pijedestal u decembru 2000. godine, dodelivši mu specijalnu nagradu ‘Igrač veka’ (FIFA Player of the Century).

Pele je sa reprezentacijom Brazila osvojio čak 3 titule prvaka sveta u fudbalu što do sada nijednom igraču nije pošlo za rukom, odnosno nogom.

Prvu titulu su Brazilci uzeli na SP 1958. godine, kada je tada 17-godišnji Pele pokazao čistu magiju. Postigao je dva gola u drugom poluvremenu i najavio se da će biti jedan od najboljih. Brazilci su slavili rezultatom 5:2 protiv domaćina, reprezentacije Švedske.

Druga titula je Brazilcima pripala na sledećem SP u Čileu, 1962. godine. Pele je igrao na ovom prvenstvu, ali nije igrao u finalu, i Brazilci su pobedili Čehoslovačku sa 3:1.

Treću i poslednju titulu prvaka sveta krunisao je fenomenalnom partijom u čuvenom finalu 1970. godine u Meksiku. Brazilci su pobedili rezultatom 4:1, a Peleu se pripisao jedan gol. Deblji kraj u ovom finalu izvukla je reprezentacija Italije.

Zatvoreno za komentare.