Tom Henks je juče napunio 62 godine a ovo o njemu sigurno niste znali

Tom Henks je juče napunio 62 godine a ovo o njemu sigurno niste znali

Tom Henks je juče napunio 62 godine. I omiljen je glumac velikog dela svetskog stanovništva. Kakva čast! A ko je zapravo Tom Henks?

Tom Henks kao dečak

Da počnemo od detinjstva. Tom je rođen u Konkordu u Kaliforniji. Otac Amos bio je kuvar, a majka Dženet bolničarka. Razveli su se kada je Tom imao samo četiri godine.

Photo: instagram/screenshot

Glumac je detinjstvo proveo u novim porodicama, okružen novim partnerima i decom svojih roditelja."Svi su u mojoj porodici voleli jedni druge. Ali u kući je uvek bilo 50 ljudi. Nisam se osećao kao autsajder, ali sam uvek bio malo izvan toga", rekao je.

Taj osmeh

U glumu se zaljubio kao srednjoškolac. Studirao je na koledžu "Chabot" u Kaliforniji, ali nije diplomirao. Od fakulteta su ga odvukli festivali na kojima je učestvovao.

Photo: wikipedia

Preselio se zatim u Njujork gde je počeo da glumi u niskobudžetnim filmovima. "Prisni prijatelji" i "Srećni dani" smatraju se prelomnim tačkama u njegovoj karijeri, a uloga u "Splešu" Rona Hauarda početak njegove popularnosti.

Šarmer

Tom je ostvario briljantnu karijeru, ali je u njoj bilo dosta promašaja i padova.

Photo: instagram/screenshot

Ali i "pretenciozno lažne glume" kako je sam ocenjivao svoje umeće pre 1992. i filma "Ženska liga". Ali kako istoriju pišu pobednici, tako se i iz Tomove karijere pamte najviše one lepe stvari.

Tom kao pobednik

Te velike stvari su istorijske - Tom je pet puta bio nominovan za Oskara, dva puta ga je osvojio, za ulogu u "Filadelfiji" i "Forestu Gampu". Dobitnik je četiri Zlatna globusa i pet nagrada Emi.

Photo: instagram/screenshot

Izuzetno je uspešan filmski producent i režiser, uspeo je da napravi seriju od sedam filmova čiji su budžeti dostizali cifru od 100 miliona dolara.

Tom i njegova ljubav

Dosta je nagrada osvojio Tom, ali filmovi "Spasavanje redova Rajana", "Uhvati me ako možeš" kažu da je zaslužio još mnogo nagrada. Premija ga je pak, čekala u ljubavi. Dva puta.

Photo: instagram/screenshot

Prvi put kada se oženio Samantom Luis koja mu je rodila sina Kolina i ćerku Elizabet. Nije brak trajao "večno", ali veza koja im se dogodila nije za potcenivanje.

Tom danas

Sreo je zatim Ritu, zbog nje je iz katoličke prešao u pravoslavnu veru i postao otac još dvojice sinova Čestera i Trumana. Kažu da je Rita ljubav njegovog života.

Photo: instagram

Kaže se (a to govore želje brojnih Amerikanaca) da bi Tom mogao da postane i predsednik SAD. Kako bi nam se ta Amerika dopala?

I posle svega da li podržavate volju učesnika prošlogodišnje ankete na Rankeru koja je Henksa proglasila za omiljenog glumca na planeti?