Toše Proeski - "makedonski slavuj" bi danas napunio 40. godina

Toše Proeski – „makedonski slavuj“ bi danas napunio 40. godina

25. januar je datum kada se hiljade fanova širom regiona prisećaju neprežaljenog Tošeta Proeskog. Da je poživeo, danas slavio 40. rođendan.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Macedonian Australian Pride (@macedonianaustralianpride)

Nažalost, svi njegovi snovi, želje i nade tragično su prekinuti 2007. godine, kada je izgubio život u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške. 

Makedonski slavuj, kako su ga zvali, karijeru je započeo kada mu je bilo tek 10 godina fascinantnom izvedbom Ave Marije. Na studijama solo pevanja postaje jedan od najboljih studenata, a već s 15 godina je prvi put nastupio na festivalu.

Hrvatski pevač Toni Cetinski, koji je s Tošetom 2004. godine snimio hit duet “Lagala nas mala”, prisetio se kolege na svom Fejsbuk profilu.

“25.01. je dan kada si se rodio, bratko moj. Bila je čast da živim u tvom vremenu i udišem isti vazduh, dragi naš Toše. Zauvek tvoji”, napisao je pevač uz fotografiju Tošeta Proeskog.

S pesmom “Srce nije kamen” osvojio je top liste radijskih stanica, a u pripremi je potom bila i inostrana karijera.

Toše je imao i veliko srce, te je bio uključen u brojne humanitarne aktivnosti, a kao ambasador UNICEF-a pomagao je deci. Svojom skromnošću osvojio je srca svih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu.

“Ne želim da preda mnom skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, Tošetove su reči koje se i danas pamte.

 

Zauvijek sa nama i u srcu, 25.01., 40. rođendan Toše Proeskog! Sjećanje na čovjeka, koji je svojim djelima, kako...

Posted by Hit Records on Friday, January 22, 2021

 

Toše Proeski poginuo je 16. oktobra 2007. godine na auto-putu A3, na putu iz Skoplja za Zagreb. Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom.

Menadžerka Ljiljana Petrović, koja je lakše povređena, spavala je u trenutku nesreće, baš kao i Toše. Međutim, on je nažalost preminuo na licu mesta od posledica povrede kičme.

2019. godine je počela izgradnja njegove grobnice, a iz Kruševa, Tošetovog rodnog mesta, tvrde kako se uskoro završava dostojno mesto na kom će počivati.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Toše Proeski Official (@toseproeski_)