U "Maratoncima" su ga svi voleli, a glumac je postao sasvim slučajno - životna priča Miće Tomića

U „Maratoncima“ su ga svi voleli, a glumac je postao sasvim slučajno – životna priča Miće Tomića

U kulturnoj javnosti već danima se priča o velikom jubileju, 40 godina od premijere filma "Maratonci trče počasni krug", a jednu od istaknutih uloga je ostvario velikan glumišta Milivoje Mića Tomić.

Foto: Youtube/Screenshot

Nikad među glavnim likovima, uvek sa strane, ali uvek upečatljivo, ovaj velikan je prvo studirao pravo, pa zatim pohađao Odsek za pozorišnu umetnost na Muzičkoj akademiji u Beogradu i okrenuo se glumi.

Beogradsko dramsko pozorište pamti da je Mića Tomić bio njegov član, pamti ga i Atelje 212 u kojem je, takođe, igrao.

Uloge u filmovima crnog talasa Tri, Neprijatelj, Buđenje pacova bile su prekretnica u njegovoj karijeri, a Mića je igrao u najrazličitijim televizijskim i filmskim formama.

Veliki vremenski period obuhvataju uloge Milivoja Miće Tomića, od 1954. do 1998. godine. Pomenućemo neke naslove: "Na slovo na slovo", "Specijalno vaspitanje", "Kamiondžije", "Nacionalna klasa", "Maratonci trče počasni krug".

Ipak, glumom je počeo da se bavi sasvim sučajno. Negde uoči Drugog svetskog rata, Mića se slučajno zatekao u Beogradu na Železničkoj stanici, kao član planinarskog društva.

Prišli su mu glumci amateri, koje je poznavao i upitali ga da li bi im pomogao. Trebalo im je da neko uleti u predstavu "Sve će to narod pozlatiti". Njegov zadatak je bio lak, samo je trebalo da odigra kelnera, bez nekog teksta.

"Šta treba da radim?" upitao je Tomić.

"Ništa naročito, samo treba da uneseš tacnu sa rakijskim čašama, a posle kad dođe brod, ti ih pokupiš" odgovorile su mu kolege.

Ipak, ovaj lagan zadatak nije prošao baš kako treba, već je Mića od ovoga napravio svoju prvu veliku ulogu.

Naime, kad je iznosio čašica, sapleo se i pao, slomio je sve, ali i pobrao smeh i simpatije publike koja ga je nagradila aplauzom.

Mići se ta pažnja dopala i rešio je da se upusti u glumu. Kolege glumci su ga kritikovali, ali i primili u svoje udruženje.

Ovaj fantastični glumac bio je u braku sa glumicom Marijom Milutinović. Ljubav prema glumi i talenat bile su neke od spona koje su ih povezivale, za sve ostalo bila je kriva ljubav kao takva.

Beograđanka Marija, koja je glumila od 1961. do 1982. godine, bila je gđa Domaćinski u filmu "Na rubu pameti", Rezeta u filmu "Ne igraj se ljubavlju".

Dvoje glumaca dobili su ćerku Milicu Tomić, genijalnu umetnicu. Rođena 1960. u Beogradu talenat je "brusila" prvo obrazovanjem i to u trenutku kada je konceptualna umetnost bila u začetku.

A njeno školovanje je ovako izgledalo: 1994. godine stekla je master diplomu slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, zatim je nastavila u San Antoniju, Berlinu i na Stanford univerzitetu.

Pre pet godina stala je na čelo "Contemporary Art Institute" na Univerzitetu tehnologije u Gracu, a onda je postala i profesor Trondhejma likovne akademije u Norveškoj.

A razvoj umetnosti u svetu i kod nas išao je drugačijim tokovima, u velikoj meri zbog politike. I Milica je to znala.

Njen društveni i politički angažman kroz umetnost bitan je deo njenog opusa koji obuhvata i fotografiju, video, instalaciju, diskurzivnu i obrazovnu umetnost.

Zatvoreno za komentare.