Vitni Hjuston - od najveće dive do tužnog kraja vlasnice najlepšeg glasa na svetu

Vitni Hjuston – od najveće dive do tužnog kraja vlasnice najlepšeg glasa na svetu

Vitni Hjuston, jedna od najvećih muzičkih zvezda dvadesetog veka, preminula je na današnji dan pre 9 godina u 48. godini života.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Nasuh (@nasuhbektas)

Vest o njenoj smrti uzdrmala je ceo svet jer se znalo da je pevačica vodila bitku sa mnogim unutrašnjim demonima.

Hjuston je vanserijske glasovne mogućnosti pokazala još kao jedanaestogodišnja devojčica kada je počela da peva u horu baptističke crkve blizu porodične kuće. Odrasla je u porodici muzičara, a toku njene karijere, ali i veličini talenta, pomogla je činjenica da joj je rođaka niko drugi do slavna Dion Vorvik.

Tokom višedecenijske karijere zabeležila je uspehe o kojim neke mlađe zvezde danas mogu samo da sanjaju. Pored Arete Frenklin izdvaja se kao afroamerička pevačica najmoćnijeg glasa, a raspon njenog  glasa i visine koje je uspevala da "pogodi" smatraju se vokalnim ciljem gotovo svih pevačica.

Najveći momenat njene karijere svakako je bio film "The Bodyguard" i propratna pesma "I Will Always Love You". To je bio trenutak kada je Hjuston pokazala glumački talenat i dokazala da je sposobna da iznese veliki film, pa je čak i slavni Kevin Kostner bio u njenoj senci.

Iako je film ostvario ogroman uspeh širom sveta, balada koja govori o ljubavi koja opstaje uprkos svim preprekama lansirala je Vitni u visine o kojima verovatno nije ni sanjala. Ova pesma, pored toga što je vole ljubitelji muzike svih generacija, ostvarila je milijardu pregleda na platformi Youtube.

Da li je slava doprinela njenom sve češćem prepuštanju drogama i alkoholu? Sigurno da pritisak koji je osećala od velikih producentskih kuća, očekivanja publike, ali i konstantno zadiranje u privatnost od strane medija nisu mogli da joj pomognu na životnom putu.

Njen neslavan brak sa muzičarem Bobijem Braunom bio je praćen iz minuta u minut, a Vitni je često bila žrtva njegovog neverstva, a jednom prilikom ga je optužila i za nasilje. Slučaj je došao do suda, ali je Vitni bila uz svog supruga tokom celog skandala, a on je izričito negirao da ju je ikad tukao.

Tada se pisalo da je upravo Braun uveo pevačicu u svet opijata i doprineo njenom sve češćem oslanjanju na pomoć ilegalnih supstanci.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели How Sway? (@swaydoper)

U svojoj autobiografiji koja je izdata 2008. godine, Braun je napomenuo da je njihov brak od početka bio osuđen na propast i da je Vitni odlučila da stupi u brak sa njim iz jednog razloga – kako bi "očistila" sliku o sebi koja se sve češće pojavljivala u javnosti.

Naime, tih godina su kružile priče da je Vitni u vezi sa svojom dugogodišnjom najboljom prijateljicom Robin Kraford.

U intervjuu koji je dala britanskom Gardijanu u novembru 2019., Kraford je priznala da je njen odnos sa Hjuston bio "intiman na svim nivoima".

Otkrila je da je njihov odnos počeo da se ruši kada je pevačica počela da se zabavlja sa glumcem Edijem Marfijem i kada se kasnije udala za Bobija Brauna.

Sisi Hjuston, Vitnina majka, zatražila je tih godina od Robin da se ne pojavljuje sa pevačicom u javnosti zbog natpisa da su u lezbejskoj vezi.

Kraford se nakon povlačenja iz života voljene pevačice udala i sa svojom novom partnerkom dobila dvoje dece. Sve do Vitnine smrti 2012. godine, supruzi je govorila da ako ikada odluči da pozvoni, vrata za Vitni će biti otvorena.

Karijera Vitni Hjuston je na prelasku u novi vek naišla na ne toliko plodonosan period, ali je 2009. vlasnica najmoćnijeg glasa odlučila da se vrati na svetsku scenu. Izdala je album "I Look To You" na kojoj se našla istoimena kompozicija.

Reči pesme su upućene Bogu, a mnogi su se nakon njene smrti vraćali toj pesmi i tumačili je kao pevačicin oproštaj.

Novac, slava i ljubav cele planete nisu bili dovoljni. Nakon višedecenijskog uspeha, Hjuston je preminula u 48. godini, a zvaničan uzrok smrti je davljenje u kadi nakon srčanog udara. Svemu tome je doprinela i velika količina kokaina pronađena u njenoj krvi.

Dokumentarac o njenom životu koji je imao premijeru na festivalu u Kanu pre 3 godine izneo je tvrdnje da je Hjuston bila žrtva seksualnog zlostavljanja kao dete. Za to je optužena Di Di Vorvik, rođena sestra slavnije Dion.

Ovo je potvrdio i Vitnin polu brat, bivši NBA igrač Geri Garland Hjuston, ali i pevačicina asistentkinja Meri Džouns. Ona je navela da je Vitni nekoliko puta govorila da je bila zlostavljana od strane jedne žene kada je bila dete.

Život Vitni Hjuston je bio sve samo ne bajka, iako se od nje uvek očekivalo da se tako ponaša zbog finansijskog i karijernog uspeha. Tragedija njene priče prenela se i na njenu ćerku koju je dobila tokom braka sa Bobijem Braunom.

Dvadesetdvogodišnja Bobi Kristina Braun je pronađena u nesvesnom stanju u kadi svog doma četiri godine nakon smrti majke. Šest meseci kasnije je preminula.

Nabrojati sve nagrade koje je dobila tokom života trajalo bi predugo, ali tu su mnogobrojne Grammy, AMA, Billboard i BRIT statue koje svedoče njenom uspehu. U srcima ljudi širom sveta, Vitni će ostati zapamćena po hitovima koji traju od osamdesetih godina prošlog veka.

Za mnoge vlasnica najlepšeg glasa ikada ostavila je za sobom zaveštanje koje, za sada, još uvek niko nema moć da nadmaši.

Zatvoreno za komentare.