Vraća se ABBA - jedan od najpopularnih bendova u istoriji muzike

Vraća se ABBA – jedan od najpopularnih bendova u istoriji muzike

Jedan od najpopularnijih bendova svih vremena, legendarna ABBA, vraća se na scenu nakon 35 godina od posljednjeg albuma.

Vest koja je razveselila mnogobrojne fanove objavili su na društvenim mrežama. "Svi smo se složili da bi, nakon 35 godina, moglo biti zabavno ponovno se udružiti i vratiti u studio. Pa i jesmo. I bilo je kao da je vrijeme stajalo i kao da smo sve ovo vrijeme bili samo na kratkom odmoru. Ekstremno radosno iskustvo", napisali su.

Švedska grupa snimila je dve nove pesme, a otkrili su da će samo jedna od njih i to “I Still Have Faith In You”, u decembru biti emitovana na televizijskim kanalima NBC i BBC.

- Mi smo stari, ali pesme su nove - stoji u objavi koju su potpisali Agnetha Faldski (68), Anni-Frid Lyngstad (72), Benny Anderson (71) i Bjorn Ulvaeus(72).

Bend je najavio i svetsku turneju 2019. i 2020. godine. Ipak, na pozornici će pevati i plesati “Abbatari”, odnosno njihovi virtualni prikazi iz davnih dana. Tako će osim njih “današnjih”, zahvaljujući tehnologiji izgledati kao 1979. godine, kada su bili na vrhuncu karijere

- Ne možete od njih očekivati da idu na duge turneje i uživo nastupaju - objasnio je njihov menadžer za odnose sa javnošću Gorel Hanser. Ulvaeus misli da je i bolje tako, a s današnjom tehnologijom kaže da su učinili čudo.

- Smatramo da smo tada bili zgodni, a ti digitalni prikazi su zaista zapanjujući. Čućete naše glasove, ali iz usta ‘Abbatara’. Nećete shvatiti da nije reč o ljudskim bićima. Sjajno je to što niko pre nas nije napravio ništa slično- rekao je Ulvaeus.

Kako bi ostvarili svoje zamisli, prošle godine su bili prošli ''skeniranje'' i udahnuli živote svojim Abbatarima. Njihovi obožavaoci će uskoro moći da čuju njihove najveće hitove poput numere Waterloo sa kojom su 1974. pobedili na Evroviziji u engleskom Brajtonu, pa “Mamma Mia”, “Dancing Queen”, Money...

Procenjuje se da će Abba da dve nove pesme i predstojećom turnejom zaraditi milione. O turneji je bilo reči i 2000. godine, ali zbog velikog broja koncerta, članovi benda nisu pristali na njeno izvođenje.

Bend je poslednji album objavio 1982. godine, a godinu dana kasnije su se razišli. Do sada su prodali više od 400 miliona albuma, a dobili su i svoje mesto u  Roc’k n’Roll Kući slavnih pre osam godina. Mjuzikl prema njihovu velikom hitu “Mamma Mia” gledalo je više od 50 miliona ljudi.

Mjuzikl se sastoji od njihovih pesama, premijeru je imao u Londonu 1999. godine, a dve godine kasnije stigao je i do čuvenog Brodveja. Mjuzikl je gledalo preko 60 miliona ljudi širom sveta u više od 440 gradova.

Priča grupe ABBA-e započela je u Švedskoj pre gotovo 50 godina. Bjorn i Benny upoznali su se još 1966. godine. Ubrzo posle toga napisali su prvu zajedničku pesmu. Tri godine kasnije upoznali su Agnethu i Anni-Frid, koje su postale ne samo članice benda već i njihove verenice. Bend je bio aktivan od 1972. do početka 1983. 

Naziv ABBA sastoji se od prvih slova imena članova benda - Agnetha, Benny, Bjorn i Anni-Frid. Agnetha i Anni-Frid bile su glavni vokali, dok su Benny i Bjorn bili zaduženi za stihove i glazbu.

Izdali su osam studijskih albuma i tri kompilacije, te brojne singlove. Prodali su preko 400 miliona ploča, a jedina grupa koja je u tome bila uspešnija su legendarni Bitlsi, sa 600 miliona prodatih primeraka.

Procenjuje se da je svaki od članova ABBA-e “težak” između 200 i 300 miliona dolara.

Agnetha Fältskog i Bjorn Ulvaeus, te Anni-Frid Lyngstad and Benny Andersson bili su parovi, a oba braka raspala su se na vrhuncu ABBA-ine slave, prvi 1979. godine, a drugi 1981. Promene u privatnim životima uticale su i na bend, koji se raspao ubrzo psole toga. Krajem 1982. odlučili su uzeti pauzu. Tada su objasnili da, ako požele, mogu se za nekoliko godina ponovno okupiti, što se ipak nije dogodilo.

 

Zatvoreno za komentare.