Evo kako su naši poznati glumci započeli svoje karijere

Evo kako su naši poznati glumci započeli svoje karijere

Danas su i te kako uspešni, ali da li ste znali koje su bile prve uloge naših poznatih glumaca? Možda će vas iznenaditi kada budete videli kako su, na primer,  Nikola Kojo i Slavko Štimac započeli svoje karijere.

Nikola Kojo - "Rad na određeno vreme"

Nikola Kojo je kao dete pevao u horu Radio-televizije Beograd i svirao je violinu. Kada je jednom prilikom krenuo na probu, pogrešio je i promašio je vrata i ušao je u dramsku grupu Bate Miladinovića. Gluma mu se odmah dopala pa je nastavio da radi u grupi kod Mike Aleksića.

Prvu ulogu ostvario je kada je imao samo 11 godina u filmu "Rad na određeno vreme", a dve godine kasnije glumio je u ostvarenju "Moj tata na određeno vreme".

Već za prvu rolu dobio je nagradu na Filmskom festivalu u Nišu.

To što je od malih nogu pred filmskim kamerama nije mu pomoglo da iz prvog puta položi prijemni ispit na Akademiji. Uspeo je iz trećeg.

- Kada sam rešio da polažem ispit treći put, rekao sam sebi: "E, ako treba, ima da polažeš do staračkih dana" i prošao sam.

Popularnost mu donosi uloga Miše u filmskom serijalu "Žikina dinastija" Zorana Čalića. Zapažene uloge na početku karijere ostvario je u kultnim serijama "Sivi dom" i "Zaboravljeni".

Dragan Bjelogrlić - "Boško Buha"

Iako se proslavio ulogom Bobe u domaćoj seriji "Bolji život", Dragan Bjelogrlić je 1978. igrao mladog partizana i heroja Savu Jovanovića Sirogojna u domaćem ostvarenju "Boško Buha".

Bjelogrlić je potom igrao u seriji "Zaboravljeni", a usledila je nezaboravna uloga u ostvarenju "Crni bombarder" u kojem mu je partnerka bila Anica Dobra.

Slavko Štimac - "Vuk samotnjak"

Počeo je da glumi sa sa samo dvanaest godina — 1972. u filmu “Vuk samotnjak” u kojem je igrao pastira Ranka. Njegov upliv u glumu je, kako je priznao u jednom intervjuu, bio sasvim slučajan.

- Pripremalo se snimanje filma “Vuk samotnjak”. I ljudi koji su snimali film došli su u moju školu i tako su nas odabrali za film. U stvari nije bilo audicije nego su oni gledali decu i razgovarali sa nama. Nije bilo nikakve pripreme. Nikada nisam bio u nikakvim dramskim grupama niti sam bio posebno zainteresovan za to. Čudan sticaj okolnosti je hteo da nastavim da snimam film za filmom i da ostanem u ovom poslu i od tada ima jako puno godina. Više od 50 uloga - ispričao je Slavko Štimac.

Žarko Laušević - "Progon"

Žarko Laušević diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima "Savamala" i "Direktan prenos".

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom" (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Miki Manojlović - "Otpisani"

Seriju "Otpisani" pamtimo zbog Dragana Nikolića i Voje Brajovića, ali ostaje zauvek u biografiji Predraga Mikija Manojlovića kao prva uloga u karijeri.

Lik Paje Bakšiša, koji on tumači, zapravo je baziran na nesrećnoj sudbini Karla Lukača, kelnera jedne kafane, predratnog boemskog sastajališta novinara, glumaca, pisaca i drugih ljudi.

Lukač je ubijen u zimu 1942. u Beogradu, kod Botaničke bašte.

- Imao sam sreće da kao student dobijem ulogu u "Otpisanima", i to u devet epizoda. To je sreća. Voji Brajoviću, koji je talentovan čovek, bile su potrebne godine da se iz javnosti izvuče iz uloge Tihog. Tih devet epizoda su mi značile jer su me približile publici. Reditelj Aca Đorđević je imao hrabrosti da okupi klince. Gaga Nikolić je bio najstariji. Nisam imao strah da će me "Otpisani" obeležiti kao "Grlom u jagode" - ispričao je Manojlović u jednom intervjuu.

Zoran Cvijanović - "Sivi dom"

Proslavljeni glumac Zoran Cvijanović koji se tokom karijere ostvario u više od 90 uloga, smatra da ne bi postigao toliku slavu i uspeh da mu davne 1984. godine nije pružena prilika u kultnoj seriji "Sivi dom".

U društvu Nikole Koje, Branka Vidakovića, Branislava Lečića i Žarka Lauševića igrao je problematičnog momka. Uloga Šojke u ovom ostvarenju mu je bila prva značajnija uloga nakon završene Akademije.

Velika je sreća bila za tu generaciju glumaca koja je tada izašla iz Akademije što je u to vreme mladi reditelj Darko Bajić dobio priliku da snimi tu seriju, po fantastičnom tekstu Gordana Mihića. Pokojna Danka Špiček koja je bila urednik programa za mlade, izborila se za tu ideju i mi smo njoj i svima njima, i danas beskrajno zahvalni", istakao je Cvijanović u jednom intervjuu.

Izvor: Blic

Zatvoreno za komentare.