Prvo mesto u Evropi za srpske studente robotike!

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojili su prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici "Eurobot 2019", održanom u Francuskoj protekle subote.

Foto: Shutterstock

Nakon pet takmičarskih rundi oni su se plasirali razigravanje (play-off) sa još sedam timova. U finalnom meču naš tim pobedio je ruski tim Reset sa Skoltech kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i time osvojio Eurobot 2019, piše Radio 021.

Iz tima profesora sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment koji su pripremali studente ističu da je ovo 19. put da studenti FTN-a predstavljaju Srbiju na ovom takmičenju i da su svake godine imali zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto.

"Ove godine su Srbiju učinili prvakom u ovoj oblasti u veoma jakoj konkurenciji zemalja sveta, i kada je u pitanju znanje, i kada je u pitanju oprema od koje su sačinjeni roboti", navodi doc. dr Jovica Tasevski.

"Kada postoji oblast u koju se ulažu milijarde i koja je paradigma savremenog pristupa nauci i digitalnoj transformaciji industrije - a to je robotika, i kada se popnete na najviše mesto na takmičenju sa sebi sličnima, a ipak sa ne tako dobrom idejom i realizacijom kao što je vaša, onda reči samo sputavaju sjaj odličja. Pobeda inteligencije, snage, volje, snova, znanja i ljubavi prema tehnologijama koje će doneti bolje sutra jeste pobeda koja otvara nove horizonte za takmičenja u budućnosti. Ali će ta takmičenja biti u realnom svetu, a nagrada će biti posao koji volite i koji vam omogućava da svi oni koje volite lepo žive sa vama. Ponosni roditelji znaju koliko je to važno i koliko im ovi trenuci znače", kaže prof. dr Bojan Lalić, direktor Deparmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment i posebno ističe da je na svoje studente ponosna Škola robotike Departmana, Departman i Fakultet tehničkih nauka.

Foto: Shutterstock

Studenti FTN i ranije su predstavljali Srbiju na takmičenju Eurobot, odakle su se vraćali s brojnim nagradama.

Medalje iz Francuske studenti FTN-a donosili su 2016, 2017. godine, dok su prošle godine bili četvrti.

Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 timova iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike.

Srbiju su predstavljala tri tima koja su pobedila na Nacionalnom takmičenju: PMG robotics, Memristor i Probotech sa Fakulteta tehničkih nauka.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru, koji je pre 150 godina revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su imati zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikacijui merenje atoma, i još mnoge druge stvari potpuno autonomno.

Takmičenje "Eurobot" održava se redovno od 1998. godine.

Pročitaj još