Psiholog obara rekorde gledanosti na Jutjubu

Psiholog obara rekorde gledanosti na Jutjubu

Još 2006. godine ser Ken Robinson je izvršio ogroman uticaj na kompletnu tematiku obrazovanja i održao je važnu lekciju o tome kako se govori u javnosti.

 Foto: Youtube/ Screenshot

Više od 56 miliona ljudi koji su pogledali njegov TED govor svedoče da se zaista radi o biseru. Zabavan je i duhovit, ali ukazuje na nekoliko važnih aspekata o obrazovanju dece.

- Ja smatram da sva deca imaju neverovatne talente. A mi ih traćimo i to vrlo nemilosrdno. Želeo bih da pričam o obrazovanju i želeo bih da pričam o kreativnosti. Smatram da je kreativnost u obrazovanju podjednako važna kao i pismenost, i trebalo bi da joj damo isti status.

Klinci se ne plaše da pogreše

Nedavno sam čuo fantastičnu priču - i obožavam da je pričam - o devojčici na času likovnog. Ona ima šest godina i sedela je u poslednjoj klupi i crtala. Učiteljica je rekla da ona gotovo nikad nije obraćala pažnju na časovima, sem na času likovnog. Učiteljica je bila fascinirana njome, prišla joj je i upitala: ''Šta to crtaš?'' Devojčica je odgovorila: ''Crtam sliku Boga.'' Učiteljica je onda rekla: ''Ali niko ne zna kako Bog izgleda.'' I devojčica odgovori: ''Sad će da saznaju.''


Ovim stvarima je zajedničko to što će deca pokušati. Ako ne znaju nešto, probaće. Nisam li u pravu? Deca se ne plaše da pogreše. Ne želim da kažem da je pogrešiti isto što i biti kreativan. Ali znam da, ako nisi spreman da pogrešiš nikad nećeš smisliti ništa originalno. Ako nisi spreman da pogrešiš. Kada odrastu, većina dece izgubi tu sposobnost. Onda se plaše da ne pogreše nešto. A mi ovako upravljamo kompanijama. Osuđujemo greške. I u našem državnom obrazovnom sistemu pogrešiti je najgora stvar koju možeš da uradiš. I kao rezultat toga, mi obrazujemo ljude da izgube svoje kreativne sposobnosti. Pikaso je jednom rekao da su sva deca rođeni umetnici. Problem je ostati umetnik kroz odrastanje. Ja žarko verujem u sledeće: ako ne razvijamo kreativnost, izgubićemo je. Ili, obrazovaćemo se da budemo nekreativni. 

Zatvoreno za komentare.