Predstavljamo selekciju Egipta – Mnogo više od Mohameda Salaha!

Egipat se nalazi u grupi A i na Mundijalu će se sastati sa Saudijskom Arabijom, Urugvajem i Rusijom.

 Photo: Instagram

U grupi od 5 reprezentacija sa afričkog kontinenta, Egipat je zauzeo prvu poziciju, a izgubio je samo jedan meč tokom kvalifikacija - od Ugande.

Prvi put ova selekcija je učestvovala na Svetskom prvenstvu 1934. godine, ali se nije ponovo kvalifikovala sve do prvenstva 1990. godine.

Mohamed Salah je glavni igrač ove selekcije, a u kvalifikacijama je postigao 5 golova, što je bilo dovoljno da bude glavni strelac ove ekipe.

Ono po čemu je Egipat poznat jeste 4-2-3-1 formacija, sa dva igrača na sredini terena. Jedan on njih dvojice je i Mohamed Elneni, čovek koji je u Arsenalu pod vodstvom Vengera igrao u istoj ovoj formaciji, te mu je poznato šta treba da učini na terenu.

 

A post shared by Mohamed Elneny (@elnennym) on

Naravno da svi znamo za Salaha, ali ova ekipa ima još par igrača u Premijer ligi. Elneni je naravno jedan od njih, a pored njega tu je i Ahmed Hegazi koji je ove godine nastupao za VBA. Sobi je takođe još jedan od fudbalera sa iskustvom iz Premijer lige pošto je nastupao za Stouk.

Elnenijev zadatak je da pomaže trojici igrača koji su iza napadača, pre svega Saidu koji se nalazi na poziciji desetke.

Veoma često zadatak ove ekipe jeste da pristiska napred što je više moguće, da pravi presing, a s vremena na vreme se i prebacuje u formaciju 4-4-2.

Mogu to da učine zbog toga što i u takvoj formaciji mogu da budu opasni u napadu. Ahmed Hasan Koka je špic koji je više nego sposban da razigrava krila i da pogodi sa distance, te još jedan igrač sa njim u napadu može da bude jako opasan po protivnički gol.

 

A post shared by Mohamed Elneny (@elnennym) on

Još kada imate krilo pored njega poput Mohameda Salaha koji je poznat po svojoj kretnji, veštini i brzini, dobijate jedan veoma ubitačan napad.

Iako je Mohamed Salah sigurno glavni igrač ove reprezentacije, ona ima mnogo više da ponudi od same zvezde Liverpula. Ukoliko Salah bude spreman za igru na Svetskom prvenstvu, Egipat bi trebao da obezbedi prolazak u narednu fazu.

Pročitaj još