Koliko je zapravo važan predstojeći derbi?

Koliko je zapravo važan predstojeći derbi?

Ovog vikenda će nedeljno popodne biti rezervisano za derbi dve najbolje plasirane ekipe na ostrvu i čini se dva jedina konkurenta za osvajanje Premier lige ove sezone. Liverpul će na Enfildu od 17:30h ugostiti ekipu Mančester sitija.

Foto: Shutterstock

Domaćini su u dosadašnjem delu sezone stvarili lepu prednost na vrhu tabele od 6 bodova razlike. Obe ekipe će u ovaj meč ući sa odigranom utakmicom u Ligi šampiona tokom nedelje, ali svakako sa najjačim mogućim sastavom.

Moglo se i po startnim postavama oba kluba za utakmice u Evropi videti da su oba trenera svesna važnosti ovog derbija.

Forma

Obe ekipe imaju maksimalan učinak u poslednjih šest mečeva u svim takmičenjima, identičnu kontinuiranost pobeda, što obećava dobar i zanimljiv fudbal.

Tradicija

U poslednjih 10 godina, susreti u Premier ligi između ova dva rivala su poprilično izjednačeni - 7 pobeda Liverpula, 6 puta je slavio Mančester siti i na 8 susreta je bilo nerešeno.

Foto: Shutterstock

Ono što raduje je podatak da se samo jedna od ovih utakmica završila 0:0, dakle, ako je verovati tradiciji, videćemo po koji gol u ovom neizvesnom meču.

Kako stoje stvari?

Liverpul za sada ima 6 bodova prednosti u odnosu na Građane i ukoliko pobedi u nedelju, imao bi, čini se ne odlučujuću, ali svakako lepu zalihu za nastavak koja bi im naročito značila pred ulazak u deo sezone oko boxing day-a i novogodišnjih praznika, kada je raspored u Premier ligi najgušći i kada se sezona često lomi.

Postoji jedna bitna stvar u igri Liverpula koja se razlikuje od nastupa prethodnih sezona i koja, ne samo da može da raduje njihove navijače, već može biti od presudnog značaja za konačno osvajanje lige posle, za klub sa ovakvom tradicijom, predugih 30 godina.

Naime, Crveni su do svoje poslednje 4 pobede došli zahvaljujući golovima u poslednjih 15 minuta utakmice. S obzirom da su prethodnih sezona upravo u toj poslednjoj deonici meča bili najtanji i često ispuštali bodove, može se naslutiti da je Jirgen Klop uspeo da izgradi pobednički karakter u ekipi.

Foto: Shutterstock

Naravno, uvek bude malo i sreće, ali ona se i zaslužuje. Liverpul je to u prethodne četiri utakmice uradio istrajnošću i konstantnim pritiskom na protivnički gol.

S druge strane, Mančester siti je do sada sebi dozvolio par kikseva protiv takozvanih ’’manjih klubova’’. Ako znamo da se titula ne osvaja u derbijima, već upravo sa kontinuiranim pobedama u utakmicama koje to nisu, onda će ekipa Pepa Gvardiole morati u ovom derbiju da traži pobedu kako bi nadomestila svoje greške iz prethodnih kola.

U slučaju pobede Mančester sitija, oni se definitivno vrećaju u egal borbu za titulu i dosadašnje kikseve maltene više niko neće pominjati.
Ono što je od samog početka sezone prednost Građana u odnosu na Crvene je svakako duža klupa, što se na kraju sezone takođe može ispostaviti kao ključan faktor.

Šta može da odluči?

Ranije sezone su pokazale da ovakve utakmice umeju da se svedu na čisto taktičko nadmudrivanje dva trenera, bez mnogo rizika, lepršavosti i jakog intenziteta, pa su neretko umele da budu dosadne za gledanje, ne samo za neutralne navijače, nego i za pristalice oba rivala.

Ovakve utakmice zato često i nisu najlepše za gledanje, jer odlučuje jedan detalj, jedna greška, čak i najmanja ili jedna bravura, najveća od svih.

Foto: Shutterstock

Pored domaćeg terena, prednost Liverpula je svakako to što će u ovaj meč ući rasterećen zbog razlike na tabeli i što će sa takvom vrstom slobode, imati priliku da igra bez stega, oslobođeno i pokaže koliko zapravo žele da ova godina bude ’’ta’’ godina.

Kada je u pitanju Mančester siti, kompaktnost ekipe, neki detalj u taktičkoj lucidnosti Pepa Gvardiole i individualni kvalitet pojedinih igrača, pa čak i veći izbor za sastav tima je ono što može da prevagne na njihovu stranu.

Šta vi mislite, da li je ovo presudno kolo i ko je bliži pobedi u nedelju?

Ostavi komentar