Najava druge runde Plejofa – Može li Juta da iznenadi Hjuston Roketse?

Ekipa Jute Džez je sa 4:2 savladala ekipu Oklahome Siti Tandera i na taj način izborila plasman u polufinale zapadne konferencije gde je čeka ekipa Hjuston Roketsa, prvi nosioc zapada i najbolja ekipa NBA lige u regularnom delu prvenstva.

 Photo: Tim Warner/Getty Images North America

Ono što je impresivno kod Jute jeste njihova sjajna timska odbrana. Svi smo očekivali da Džez ove godine nastavi sa sjajnom defanzivom pod vodstvom trenera Kvina Snajdera i centra Rudija Gobera. Juta uvek pravi odlične rotacije, a Rudi je tu da zaštiti reket. Statistike će uvek pokazivati samo broj blokova, ali je veoma veliki broj polaganja koja su neuspešna baš zato što se Gober nalazi u reketu i ometa protivnika.

 Photo: Gene Sweeney Jr./Getty Images North America

Sa druge strane, ono što mnogi nisu očekivali odlaskom Hejvorda jeste da Juta nađe tog primarnog poentera. Međutim, ruki Donovan Mičel je sjajan ove sezone i deluje kao da je već prava zvezda. Njegovi pokreti definitivno podsećaju na mladog Dvejna Vejda iz 2004. godine. 

Hjuston Roketsi su uvek bili poznati po svom napadu i mentalitetu da ili idu na trojke ili igraju za svoje centre. Džejms Harden je MVP kandidat, Kris Pol je verovatno i "Hall-of-fame" igrač. Dva sjajna igrača koji mogu da kontrolišu tempo igre, razigravaju saigrače i igraju pik en rol igru je nešto što je Majk Dantoni iskoristio do vrhunca.

Juta ima potencijala da zaustavi te pik end rol kombinacije kada Kapela ili Nene dajvuju do koša. Ono što će biti ključ za Jutu jeste odbrana na perimetru i zaustavljanje šuta za tri poena. 

S obzirom na to da su Kris Pol i Džejms Harden dva ključna igrača Hjustona, Riki Rubio i Donovan Mičel, ali i ostali bekovi sa klupe, moraće da odrade veoma dobar posao u odbrani. Definitivno bolji od posla koji su obavili 5. novembra kada je Harden postigao 56 poena, što je rekord njegove karijere. 

U duelima ove sezone, Rakete su počistile Jutu, a prosečna razlika sa kojom je Hjuston dobijao mečeve je 17.5. Međutim, to ne znači da Juta nema nikakve šanse u ovoj seriji. Ali, definitivno su autsajderi tu nema dileme. Sve počinje od zaustavljanja tog pik en rola za Džez. Ukoliko to učine, protok lopte i šut za tri poena će patiti kada su Roketsi u pitanju. 

 Photo: Hannah Foslien/Getty Images North America

Opet, Roketsi su mnogo dublja ekipa. Teško je za očekivati da će u 4 meča u ovoj seriji imati loše šutersko veče, a imaju i prednost domaćeg terena. Zbog toga, naš izbor za ovu seriju jeste Hjuston - konačan rezultat 4:2.

Pročitaj još