Kobni 1. maj – 24 godine od smrti na stazi Aertona Sene

Na današnji dan pre tačno 24 godine, svoj život je na stazi izgubio Aerton Sena, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena.

 Photo: Getty Images Europe

Nesreća se dogodila na stanzi „Enco i Dino Ferari“ u San Marinu, kada je pri ogromnoj brzini Sena izgubio kontrolu nad vozilom pošto ga je izdao upravljači mehanizam. Sena je snažno udario o zid pri brzini od preko 300 kilometara na čas i tragično poginuo.

Tragedija se dogodila dok je Aerton Sena bio na prvoj poziciji, u bolidu Vilijamsa. 

Samo dan pre toga, na kvalifikacijama za trku je život izgubio i Roland Racenberger. Zbog toga, ovo je jedan od najtragičnijih Grand Prijeva u istoriji formule jedan.

Tokom svoje karijere, Sena je trijumfovao čak 41 put, dok je 39 puta završio na pobedničkom postolju kao drugi ili treći. On je trostruki svetski šampion Formule 1 pošto je osvojio tituli 1988, 1990. i 1991. godine dok je vozio za ekipu Meklarena.

Bio je poznat i po svom rivalitetu sa Prostom, a zanimljivo je to da su njih dvojica imali sudar na dva uzastopna Grand Prija Japana, i oba sudara su odlučila pobednika. To se dogodilo 1989. i 1990. godine.

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Mnogi su ovaj sport zavoleli baš zbog njega. Doprineo je popularizaciji Formule 1 i još uvek je jedan od glavnih simbola ovog šampionata i jedna od glavnih asocijacija na Formulu 1.

Pročitaj još