Mundijal 2010. godine – Velika propuštena šansa za Srbiju!

Kako nam se bliži Mundijal u Rusiji, pripremamo se za učešće naših reprezentativaca na najvećoj fudbalskoj smotri u Rusiji. Naši nisu učestvovali 2014. godine u Brazilu, te ćemo se prisetiti Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi.

 Photo: Stuart Franklin/Getty Images Europe

U grupi smo bili sa Nemačkom, Ganom i Australijom. Završili smo sa svega tri boda, pobedivši najbolju reprezentaciju grupe – Nemačku.

Naravno, prvi kiks je došao već protiv Gane u prvom meču kada smo u samoj završnici neobjašnjivo odreagovali u šesnaestercu. Zapravo, nikome i dalje nije jasno o čemu li je Kuzmanović razmišljao nakon igranja rukom posle skoka. Bio je potpuno sam ali je razmahao krilima i poklonio penal Gani koji je bio koban za nas. 

Nakon tog poraza od 1:0, usledila je neverovatna pobeda nad Nemačkom golom Jovanovića posle velike zbrke Nemaca u šesnaestercu. Ali ipak, ova utakmica po tome neće ostati upamćena.

Mnogi je pamte po tome što je Stojković odbranio penal Lukašu Podolskom, nakon što su naši ponovo mislili da su na odbojkaškom Svetskom prvenstvu. Ovoga puta, u pitanju je bio Vidić. Srećom, Nemci nas nisu kaznili.

U poslednjem meču jurili smo prolaz dalje protiv Australije, ali se tu desio neobjašnjivi potop naših rezultatom 2:1. Gol Kejhila je bio njegovo umeće, ali gol koji smo po zemlji primili sa distance bio je, i ostao je neobjašnjiv. Panetlić nam je dao nadu pred kraj meča da možemo do 2:2, ali smo tu ipak završili naše učešće.

Sada, kada pogledamo osam godina u nazad, možemo videti da je ovo bila idealna grupa za našu selekciju, te da smo mogli mnogo bolje. Mogli smo i morali smo do osmine finala.

No, nadamo se da će u Rusiji biti bolje. Brazil, Švajcarska i Kostarika jesu jaki rivali, ali nadamo se na Orlovi mogu da iznenade i plasiraju se u najboljih 16.

Pročitaj još