Dve ekipe koje nikada nisu izgubile meč na Fajnl Foru!

Fajnal-for se igra od 1988. godine, dakle već tri decenije, a do sada najviše učešća ima moskovski CSKA, čak 16.

 Photo: AFP

Međutim, "Armejci" su se samo tri puta sa završnog turnira vratili kao pobenici.

Od kada je uveden F4 najviše titula je osvojio Panatinaikos, šest. PAO je 11 puta bio učesnik fajnal fora.

Barsa je igrala F4 14 puta i dva puta se okitia titulom prvaka Evrope, a Makabi 12 puta i četiti puta bio šampion od kako se igra u ovom formatu.

Po broju učešća na fajnal-foru slede Olimpijakos (10) koji je tri puta bio na krovu "starog kontinenta, Real Madrid (8), uz dve osvojene titule, pa Baskonija (5) bez titule.

Partizan je četiri puta igrao fanjal-for i osvojio jednu titulu, u Istanbulu 1992. godine, onom čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u finalu sa Huventudom.

Po četiri puta učesnici zavšnog turnira su bili italijanski klubovi Sijena i Trevito, ali nisu uslepi da se domognu najvećeg trofeja u evropskoj klupskoj košarci.

Ako gledamo broj učešća na F4 i broj osvojenih titula prvaka Evrope, najuspešniji klubovi su Split(Jugoplastika, POP 84) i Žalgiris.

Sa sva tri fajnal-fora košarkaški ovog jugoslovenskog kluba su se vraćali sa peharom, dobili su svih šest utakmica koje su odigrali. Split je tri puta za redom bio šampion Evrope (1989, 1990, 1991), to je verovatno najbolja ekipa u istoriji košarke "starog kontinenta".

Žalgiris je na F4 učestvovao 1999. godine u Tel Avivu i tada osvojio svoju jedinu titulu šampiona. Videćemo da li će u Beogradu uspeti da ponovi taj uspeh.

Pročitaj još