Kako je zapravo Denver odlučio da draftuje Nikolu Jokića!

Kada je Nikola Jokić bio draftovan, vrlo verovatno da niko van Denvera nije ni znao da je on u NBA ligi.

 Photo: Instagram

Nakon što se završi prva runda mnogi ni ne gledaju drugu, ona im nije bitna, a obično pikovi druge runde imaju muku da pronađu mesto na bilo kom rosteru.

Tim Koneli, GM Denvera, rekao je da je tadašnji agent Jokića Miško Ražnatović čak i planirao da povuče Nikolu sa spiska igrača za NBA draft ukoliko ne dobije obećanje da će ga Denver izabrati sa 41. pikom.

"Razmišljali smo o proteklim draftovima i momcima kao on koje smo propustili. Mislim, ni Mark Gasol nije baš izgledao kao grčki Bog kada je bio draftovan u drugoj rundi, pa se pretvorio u odličnog igrača. Razni faktori ulaze u igru, a onda i vidite da je elitni paser, da ima sjajan osećaj za igru."

Čim je draftovan, ekipa se potrudila da što više vremena provede oko njega u Srbiji, da odmah postane član ekipe. Kako kaže Tim Koneli, jasno mu je bilo šta bi bio naredni korak za Jokića u Evropi.

Veliki ugovor u Rusiji, Španiji ili Turskoj. Znamo mi svi već kako to ide.

No, ono što Denver nije želeo jeste da Jokić nastavi da se razvija u Evropi i da se "izgubi u tom nekom miksu tradicionalne evropske košarke". Tako je to opisao Tim Koneli.

Džoš Kroenke, sin vlasnika Denver Nagetsa, rekao je i sam da mu je već tokom prvih treninga Majk Miler rekao kako Jokić ima ogroman potencijal.

"Kada smo imali prvi trening tokom njegove ruki godine, on je jednostavno bio srećan što je ovde. Nije pokušavao da bude zvezda. Zabavljao se na i van terena. Onda ga vidite na trenu i oduševite se," rekao je njegov saigrač Vil Barton.

I Majk Maloun je odmah svatio kakvog igrača Denver ima u Jokiću.

"Nikola Jokić, on je jako mlad momak i neću da kažem da je potpuno spreman, ali od svakodnevno čini stvari na treningu koje vas teraju da pomislite da on ima dobre šanse da postane fenomenalan igrač. Tako je mlad i tako je vešt, to je nešto što volite da vidite. Čudno je koliko je napredovao od letnje lige do početka sezone."

Tada je njegov ugovor bio vredan 150 puta manje nego sada.

Četiri godine kasnije - naš centar je glavno lice Denver Nagetsa. 

Pročitaj još