10 jednostavnih pitanja na koja naučnici nemaju odgovor

10 jednostavnih pitanja na koja naučnici nemaju odgovor

Ponekad naučnici dođu vrlo blizu rešenja misterije, ali je ne dokuče. Baš kada počnemo da mislimo da razumemo svet oko sebe, realnost nas vraća na zemlju.

 Foto: Shutterstock

I ne, ovo nisu ona kvazinaučna istraživanja već vrlo obična pitanja sa kojima se susrećemo svakog dana...

Munja

 Foto: Pixabay

Topao vazduh ide gore, hladi se i formira oblak. Ovaj oblak postaje sve veći i veći i nastaje olujni oblak koji proizvodi 100 miliona volti elektriciteta koji udara o zemlju. Ali kako baš nastaje ovaj elektricitet u oblacima, i dalje ostaje velika misterija.

Red abecede

 Foto: Shutterstock

Da li znate da postoji "abecedni red"? Sigurni smo da ne znate. Niko ne zna. Iako postoje teorije oko toga ko ga je smislio pre nekih 4.000 godina, pitanje i dalje stoji, zašto je to učinjeno?

Mišići

 Foto: Shutterstock

Imamo 78 organa, 206 kostiju i prilično velik broj mišića. Ali tačno koliko? Naučnici pretpostavljaju da imamo oko 700 skeletnih mišića, ali stvaran broj može biti određen samo rasponom od 650 do 850.

Spavanje

 Foto: Shutterstock

Svakom organizmu je potreban san da bi efikasno funkcionisao. Ovo je verovatno istina. Naučnici veruju da san pomaže mozgu da regeneriše svoju energiju i da se liši toksina. Međutim, nema konkretnih dokaza koji bi ovo potvrdili.

Hod sa povezom preko očiju

 Foto: Shutterstock

Ako nam stoji povez preko očiju, nećemo biti u stanju da hodamo pravom linijom. Tada se dešava fenomen, onda kada ne možemo da vidimo hodamo u krug. Teorije kažu da je za ovo zaslužan naš mozak ili pak razlika u dužini naših nogu. Do danas nema pouzdanog odgovora.

Zašto su ljudi levoruki ili desnoruki?

 Foto: Shutterstock

Skoro 10% svetske populacije je levoruko. Ali šta nas tera da odaberemo da se jednom rukom koristimo češće? Kojom rukom pišete, crtate, upravljate računarskim mišem...naučnicima i dalje nije jasno zbog čega postoji ta različitost.

Anestezija

 Foto: Shutterstock

Anestezija se najčešće koristi za stavljanje pacijenata u stanje nesvesti. Međutim, zašto se ona tako ponaša i šta ona tačno radi su jednostavna pitanja na koja niko nema odgovor.

Bicikl

 Foto: Shutterstock

Bicikli su čudni. Toliko čudni da padaju kada miruju, a ostaju uspravni kada ih vozimo. Iako verujemo da naučnici na ovo imaju odgovor, pogodite šta, nemaju. Neki kažu da bicikl funkcioniše po istom principu kao i avion. Pa sad, hvala lepo na proučavanju svih tih knjiga koje kažu kako avion leti, a da i dalje nemamo odgovor na to kako deca voze bicikle.

Zevanje

 Foto: Shutterstock

Svi zevaju. Čak i životinje to rade i bez obzira na to što je ovo uobičajeni fenomen i dalje ne znamo zašto do njega dolazi. Naizgled jednostavno pitanje traži odgovor još od četvrtog veka pre naše ere, ali nemamo ništa sem nekoliko teorija i spekulacija.

Efekat brazilskog oraha

Foto: Shutterstock

Ovaj efekat se sreće u sistemima sa više tela. Ako protresete činiju sa različitim orašastim voćem, veće voće će se naći na vrhu. Ovo ne bi trebalo da se dešava jer bi teži objekti trebalo da završe na dnu. Teorije pak predlažu da manji objekti nađu način da se spuste i da tako veći objekti ostaju na površini.

Međutim, bez obzira koliko prihvatljivo ovo objašnjenje zvučalo, niko ne može da ga i pouzdano potvrdi.