Operske pevačice, kraljice, slikari, vojskovođe i balerine – svi oni dele imena s poznatim jelima. Nekada su prvi put spremljena posebno za njih, nekada su nazvana njima u čast, a nekada su ih oni sami izmislili.
Foto: Shutterstock
Najpoznatiji je Lord Sendvič, naravno, ali evo još 10 zanimljivih primera poznatih jela nazvanih po određenim ljudima.
Pica Margarita
Foto: Instagram
Prvi put je ispečena u Napulju u čast Margarite Savojske. Napravljena je u bojama italijanske zastave: sos od paradajza, mocarela i bosiljak.
Govedina Stroganov
Foto: Instagram
Govedina u sosu od kisele pavlake sa pečurkama nazvana je prema ruskom grofu Pavlu Stroganovu, istaknutom vojskovođi u Napoleonskim ratovima.
Jaja Benedikt
Foto: Instagram
Širom sveta omiljeno jelo za doručak sastoji se od tostiranog peciva s proprženom slaninom i poširanim jajem te holandskim sosem. Prema jednoj verziji, jaja je izmislio Lemuel Benedikt koji je u poznatom hotelu "Waldorf" u Njujorku naručio ovakva jaja da mu pomognu protiv groznog mamurluka. Prema drugoj verziji, ova jaja su prvi put napravljena za američkog finansijera Legranda Benedikta.
Jaja Benedikt XVI
Foto: Instagram
Nemačka verzija originalnih jaja Benedikt, nazvana u čast pape Racingera. Razlika je u tome što se umesto peciva i slanine koristi ražani hleb i kobasice.
Salata Cezar
Foto: Instagram
Čuvenu salatu je prvi put pripremio kuvar Ćezare Kardini u hotelu Cezar.
Sos bešamel
Foto: Instagram
Beli sos za lazanje nazvan je prema Luisu de Bešamelu, bankaru i dvorjaninu Luisa XIV.
Karpaćo
Foto: Instagram
Jelo od tanko narezanih kriški mesa ili ribe prvi put je pripremljeno u poznatom baru "Henry’s" u Veneciji i nazvano je prema venecijanskom slikaru Vitoreu Karpaću jer je boja tanko narezanog mesa podsećala na nijansu crvene koju je slikar rado koristio.
Piletina Gongbao ili Kung Pao
Foto: Instagram
Veruje se da je jelo nazvano prema Dingu Baoženu, guverneru provincije Sečuan. Gongbao je naziv njegove titule, što znači “čuvar palate“. U doba Kulturne revolucije, ovaj je naziv bio zabranjen i preimenovan u hongbao jiding odnosno “popržene kockice piletine“, ali zadnjih 30-ak godina, opet se koristi ime Gongbao.
Torta Pavlova
Foto: Instagram
Voćni kolač nazvan je prema balerini Ani Pavlovoj jer je podloga torte od bezea lagana poput balerine. Nastala je u čast turneje ove balerine u Australiji i Novom Zelandu. Danas je ovaj kolač važan deo australijske i novozelandske kuhinje.
Čokolada Milka
Foto: Instagram
Dok neki misle da je ime nastalo od nemačkih reči za mleko i kakao (Milch + Kakao), druga priča govori da je industrijalac Karl Rus-Sušard čokoladu nazvao prema Milki Trnini, najslavnijoj operskoj pevačici tog vremena.