7 gradova koje morate posetiti ovog proleća

Svako godišnje doba na svoj način ukrašava našu okolinu. Neko voli snegom pokrivene parkove, neko jesenje boje lišća, a drugi sanjaju o letu i vrelom suncu. Proleće daje posebno ruho svojim tek procvetalim pupoljcima i nekim gradovima daje specifičnu privlačnost.

Ovo su gradovi koje obavezno morate posetiti u proleće.

Amsterdam, Holandija

Amsterdam je posebno lep u proleće zbog cvetanja drveća trešnje koga ima u celom gradu. Posebno se izdvaja engleski park Amsterdamse Bos koji se prostire na površini od hiljadu hektara, što ga čini tri puta većim od Central Parka u Njujorku, a godišnje ga poseti 4,5 miliona posetilaca.

Viljnus, Litvanija

Istorijska prestonica posebno je lepa u proleće, a stanovnici Vilniusa ponosni su zbog bogatog zelenila u svom gradu. Obala reke Vilije (ili Neris) pored Nacionalne galerije umetnosti prekrivena je trešnjinim cvetom i najbolje je mesto sa koga se može posmatrati ovo prekrasno drveće. 

London, Velika Britanija

Longon je grad parkova i vrtova, kao što su Kju i Kensington Gardens, i parkovi Ridžent i Grinič, koji u proleće postaju pravi praznik za oči. April je vreme kada cveta trešnja, ali parkovi i vrtovi su popularna atrakcija tokom cele godine, jer se u njima nalaze mnogobrojne vrste drveća.

Stokholm, Švedska

U Stokholmu obavezno treba posetiti Kungstredgarden park koji je najpopularnije mesto u gradu, gde se ljudi druže i uživaju u prirodi. Tokom leta, u parku se organizuju mnogi kulturni događaji i koncerti, a zimi se organizuje klizanje na ledu. U okolini parka se nalaze brojni restorani.

Vankuver, Kanada

Vankuver je živ grad u kome se stalno dešava nešto zanimljivo. Grad proslavlja proleće organizujući mnogobrojne događaje, izložbe, među kojima je izuzetno zanimljiva izložba japanskog cveća. 

Njujork, SAD

Ljubitelji trešnjinog cveta, koji je jedan od simbola proleća u Njujorku mogu uživati na dva mesta, a to su Botanička bašta u Bruklinu, i Central Park, iako je drveće trešnje zasađeno širom grada. U Bruklinu se organizuju razni događaji iz japanske kulture, a posetioci vole da dolaze obučeni u tradicionalnu japansku odeću.

Kitakjušu, Japan

Sigurno ste negde sreli fotografiju sa prekrasnim tunelom od ljubičastog cveća. Reč je o gliciniji, čijih 20 vrta uspeva u vrtu Kavači, pet sati vožnje od Tokija. Cveće bele, plave, ružičaste, ljubičaste i roze boje izgleda kao iz bajke. Najbolje vreme za posetu ovom parku je kraj aprila i početak maja.

Pročitaj još