7000 metara ispod vode pronađena do sada neviđena vrsta hobotnice

7000 metara ispod vode pronađena do sada neviđena vrsta hobotnice

Zaslugom istraživača sa Univerziteta u Bonu uspešno je identifikovana do sada neviđena vrsta hobotnice, Grimpoteuthis imperator ili Dambo hobotnica.

Foto:Shutterstock

Grimpoteuthis imperator, nova podvrsta retke vrste hobotnica, otkrivena je u severnom delu podvodnog planinskog grebena na severozapadu Tihog okeana.

Žive na dubinama od 7.000 metara, a istraživači su predložili zajedničko ime za ovo stvorenje: Imperator Dambo (Emperor Dumbo) na engleskom, Dambo imperijal (Dumbo Impérial) na francuskom i Kajzerdambo (Kaiserdumbo) na nemačkom, a ime je dobila po perajima koji su nalik ušima slavnom slončetu iz Diznijevog crtanog filma.

Umesto da seciraju Damba, morski biolozi su koristili magnetnu rezonancu visokog polja i mikro-računarsku tomografiju kako bi utvrdili njegovo poreklo, pre nego što su uzeli mali uzorak tkiva za analizu gena i potvrdili da li je u pitanju nova vrsta, prenosi RTS.

Merenjem i upoređivanjem digitalnih fotografija sa drugim vrstama hobotnica Dambo ustanovljeno je da je u pitanju nova vrsta.

Istraživači su takođe bili iznenađeni otkrićem kardiovaskularnog sistema kod ove vrste hobotnice, koji do sada nije bio poznat.

Ronioci koji su fotografisali hobotnicu i objavili otkriće u časopisu Marine Biology.

Zatvoreno za komentare.