Ajnštajnov rukopis prodat za 13 miliona dolara!

Ajnštajnov rukopis prodat za 13 miliona dolara!

Redak rukopis sa ranim proračunima koji su doveli do opšte teorije relativnosti Alberta Ajnštajna prodat je juče za nešto više od 13 miliona dolara na aukciji u Parizu, postavši najskuplji rukopis slavnog naučnika.
Foto: Shutterstock

Prvobitno se očekivalo da će dokument od 54 stranice doneti između dva i tri miliona dolara, ali je na aukciji postignuta znatno veća cena. Aukcijska kuća Kristi ne želi da otkrije ko je kupac rukopisa, javljaju agencije.

Rukopis je sačuvao švajcarsko-italijanski inženjer Mišel Beso, koji je radio na proračunima sa nobelovcem. U njemu se nalazi pripremni rad koji je pomogao da se dođe do otkrića Ajnštajnove čuvene teorije relativnosti, koja je nastavila da oblikuje način na koji posmatramo kosmos od kada je prvi put predstavljena 25. novembra 1915, zauvek menjajući naše razumevanje gravitacije.

Foto: Pixabay

Aukcijska kuća Kristi je stranice opisala kao "jedan od najvažnijih naučnih dokumenata 20. veka". Stranice su ispunjene raširenim proračunima i precrtanim simbolima, uglavnom ispisanim mastilom. Beso je držao rukopis u „besprekornom“ stanju u svom domu sve do  smrti 1995.

Zatvoreno za komentare.