Astronomska cena komada originalnog stuba Ajfelovog tornja

Astronomska cena komada originalnog stuba Ajfelovog tornja

Na aukciji u Parizu je, kako javlja Srna, prodat komad originalnog stuba Ajfelovog tornja i to za 169.000 evra.

Foto: Pixabay

Ova cena je, naveli su iz aukcijske kuće "Artkurial", znatno nadmašila očekivanja, budući da je prvobitna procena iznosila mnogo manje, između 40.000 i 60.000 evra.

Ovaj komad, a zapravo je reč o stubu visokom 4,3 metra sa 25 stepenica od kovanog gvožđa, teškom oko 900 kilograma, pripada spiralnom delu stepeništa koje je izvorno povezivalo drugi i treći sprat tornja.

Kako je preneo Rojters, kupio ga je neimenovani kolekcionar sa Bliskog istoka.

Gvozdeni toranj je inače visok 300 metara i najviša građevina u Parizu, dok je metalna struktura teška 7.300 tona. Izgradio ga je francuski inženjer Gustav Ajfel, po kome je toranj, svojevrsni simbol Pariza i dobio ime.

Foto: Shutterstock

Konstrukcija je prvi put prestavljena 31. marta 1889. godine, kada je zapravo bila ulazni svod za Svetsku izložbu, kojom je obeleženo sto godina od čuvene Francuske revolucije.

Broj stepenica na tornju nije uvek bio isti. Na dan otvaranja bilo ih je 1.710 a sada taj broj iznosi 1.665. Deo stepenica je uklonjen sa tornja 1983. godine kako bi bio ugrađen lift. Neke delove stepeništa su kupili muzeji, neki su u Japanu. Jedan deo se nalazi blizu Kipa slobode u Njujorku, a ima ih i u Diznilendu u Kaliforniji.

Ajfelov toranj je jedno od najposećenijih mesta u svetu. Rekordne 2014. godine, posetilo ga je više od sedam miliona turista.