Atakama - Cvetajuća pustinja, remek delo prirode

Atakama – Cvetajuća pustinja, remek delo prirode

Pustinja Atakama u Čileu je površina bez imalo vode, sačinjena od slanog zemljišta, peska i okamenjene lave. Međutim, sve to prestaje da bude važno u pravim uslovima.

Foto: Shutterstock

Atakama se smatra potpuno neplodnim tlom zvog specifičnosti ovog terena i zato što je s obe strane zaštićena andskim i priobalnim planinama.

Ona se jednim svojim delom prostire preko Antofagaste, regiona u kojem je izmjereno prosečno tri milimetra padavina godišnje, a u istoriji je zabeleženo da kiša ovde nije padala i po četrdeset godina.

Foto: Shutterstock

Ipak, nije potpuna istina da ova pustinja, koja je čak pedeset puta suvlja od kalifornijske Doline smrti, neplodna. Najbolji dokaz za to je cvat, koji je rezultat neuobičajenog spleta okolnosti.

Klima u Atakami je toliko surova da je ovde zabeležen period od 400 godina u kojem nije pala niti jedna jedina kap kiše. U normalnijim uslovima, na celu regiju padne manje od 12 mm kiše godišnje.

Foto: Shutterstock

Ali kada se dese obilnije padavine, i kada voda kroz suvo ispucalo tlo pronađe put do semenki cveća koje se godinama krije od užarenog sunca, Atakama postane prepuna života sa stotinama hiljada cvetova, milionima insekata i hiljadama guštera i ptica.

Klimatski, događaj je povezan s El Ninjom koji uključuje zagrejavanje morskih struja uz obalu, što dovodi do povećanja padavina. A što se tiče cveća, ovde cveta oko 200 vrsta od kojih je većina endemskih (ne mogu se pronaći nigde drugde na svetu).

Foto: Shutterstock

Različite vrste cveća rastu u različitim delovima pustinje, a svoj vrhunac rasta dožive između septembra i novembra.