Ovaj hrabri pas spašava koale iz požara ? ?

Ovaj hrabri pas spašava koale iz požara ? ?

Delove Australije su proteklih dana opustošili su šumski požari u kojima su četiri osobe stradale, a mnoge ostale bez krova nad glavom i svega što poseduju. A među glavnim spasiocima pojavio se Meda! Ovaj pas spašava koale iz požara!

Zajedno sa ljudima, propatile su i životinje, među njima i koale, jedan od simbola najmanjeg kontinenta. Zbog toga su organizovani timovi koji povređene i zarobljene koale spašavaju iz mesta zahvaćenih vatrom. A jedan od glavih članova tog tima je pas Bear odnosno "Meda".

Meda je dresiran da namiriše koale, a taj svoj talenat trenutno koristi u Kvinslendu.

“Nedavno je zaposlen u jugoistočnom Kvinslendu, jednom od najteže pogođenih područja. On je jedan od pasa koji mogu da lociraju žive koale preko mirisa njihovog krzna”, napisali su na svojoj Fejsbuk strani aktivisti Međunarodnog fonda za dobrobit životnja (IFAW).

Meda je dresiran da namiriše povređene, izgubljene, bolesne i ostavljene koale u divljini. I zbog svog rada u požarima već je postao njihov heroj.

Spašavati koale nije lak posao – ovi psi su dresirani da ih ne interesuju ljudi, da budu hiperfokusurani i da nemaju želju za lovom. Srećom, Meda ispunjava sve kriterijume. Njega su pre nekoliko godina napustili njegovi prethodni vlasnici i doveli ga u sklonište.

Ostavi komentar