Bez bakšiša - evo koje su uvredljive navike u zemljama sveta

Bez bakšiša – evo koje su uvredljive navike u zemljama sveta

Davanje bakšiša, držanje ruke u džepu samo su neke od velikih uvreda u nekim od ovih zemalja sveta. Evo koje su uvredljive navike u nekim zemljama.

Foto: Shutterstock

Bakšiš - U Japanu i Južnoj Koreji bakšiš smatraju uvredom. Radnici duboko veruju da su dobro plaćeni za svoj posao i dobro ga rade. Njima ne treba novčani podsticaj.

Sedeti na zadnjem sedištu taksija - u Australiji, Novom Zelandu, i u nekim delovima Irske, Škotske i Holandije smatra se nepristojnim ako ne sednete na mesto suvozača. To je pitanje jednakosti.

Palac gore - Ovo takođe spada u uvredljive navike. Na bliskom Istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignut srednji prst.

Smejanje otvorenih usta - u Japanu se ovakav smeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka.

Akademskih 15 minuta kašnjenja - koji su za nas koliko-toliko prihvatljivi u nekim zemljama kao što je Nemačka, smatra se veoma bezobraznim, jer to znači da ne cenite tuđe vreme.

Jedna ruka u džepu - smatra se arogantnim potezom u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji. Korišćenje leve ruke kada radite bilo šta - u Šri Lanki, Africi, Indiji i na bliskom Istoku nije se uvek koristio toalet-papir, već leva ruka. Za njih je kao šamar u lice kada vide da neko koristi levu ruku za rad.

Otvaranje poklona odmah - u Kini i Indiji cepanje ukrasnog papira pred darivaocem i otvaranje poklona pokazatelj je gramzivosti.

Pokazivanje tabana – u arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana smatra se nepoštovanjem drugog, jer se smatra da je to najprljaviji deo našeg tela pošto dodiruje zemlju, piše 24sedam.

Zatvoreno za komentare.