Čengjang - most za koji se vezuje čarobna ljubavna legenda

Čengjang – most za koji se vezuje čarobna ljubavna legenda

Čengjang (Chengyang) je most koji je napravljen od drveta i kamena, bez upotrebe eksera. Ovaj most u Kini dug je oko 65 m, a širina prolaza je između 3 m i 4 m. Nalazi se na oko 10 m iznad reke, a postavljen je na nizu kamenih stubova i premošćuje reku sa samo 211 m.

Foto: Shutterstock

Na krajevima mosta se nalaze dve platforme. Ukrašen je rezbarijama i slikama u hodniku i duž krovova pet paviljona, koji su pokriveni crepom. Most je na tri sprata i ima 19 verandi, koje gledaju na reku. Za ovaj objekat se vezuje legenda.

Foto: Shutterstock

Naime, mostom je šetao zaljubljeni par kada je vetar "gurnuo" devojku u vodu. Njen dragi nije smeo da skoči zbog visine na kojoj se nalazio. Stajao je na mostu, sav u suzama, a nije znao da je devojku odvuklo kraba-čudovište u vodu koje ju je u tom trenutku ubijalo.

Foto: Shutterstock

Kada se mladić spremao da izvrši samoubistvo, iz reke izleće zmaj, koji je ganut njihovom ljubavlju ubio čudovište i vratio devojku mladiću. Da bi se zahvalili zmaju i sačuvali sećanje na njega, stanovnici okolnih sela su na osnovama tadašnjeg manjeg mosta izgradili ovaj most.

Nazvali su ga Cheng Yang Feng Yu Qiao (feng je 'vetar', yu 'voda', a qiao 'most'), jer zmaj je mogao da se bori protiv reke i vetra.

Ostavi komentar