Čudesna zgrada u kojoj se ne može zaspati kada pada kiša

Čudesna zgrada u kojoj se ne može zaspati kada pada kiša

Čudesna zgrada koja se tokom kišnih dana pretvara u muzički instrument jedno je od omiljenih mesta u nemačkoj studentskoj četvrti...

Foto: Shutterstock

Dvorište elemenata jedna je od najneobičnijih i najzabavnijih atrakcija u drezdenskoj studentskoj četvrti. Taj svet mašte deo je umetničkog pokreta "Kunsthofpassage" dvorišta u kojima stanari od svojih kuća i zgrada stvaraju čistu umetnost.

Najviše paženje pleni raspevana zgrada oko koje se tokom lošeg vremena okuplja gomila turista. Kad padne kiša, stanari moraju da se probiju kroz gužvu da bi ušli u kuću kroz gomilu hipnotizovanu zvukovima koje proizvode cevi postavljene na fasadi.

Foto: Shutterstock

Kako stanari i susedi uspevaju da zaspe tokom kišnih noći, to možemo tek nagađati. Oni mirnijeg sna sigurno kraj kreveta drže i čepiće za uši.

Raspevana zgrada delo je stanara, vajarke Anete Pol i dizajnera Kristofa Rosnera i Andrea Tempela. Nadahnuo ih je Rube Goldberg i njegov čudnovata mašina (koja bi se zasigurno svidela i Profesoru Baltazaru).

Foto: Shutterstock

Taj američki karikaturista, vajar, pisac, inženjer i pronalazač najpoznatiji po karikaturama i stripovima u kojima su likovi koristili složene mehaničke uređaje kako bi obavljali jednostavne zadatke, a "Rube Goldberg" postao je sinonim za složeno rešenje jednostavnog problema.

"Kunsthofpassage" privlači turiste u istočnu Nemačku još od 1999., i jedna je od malobrojnih turističkih atrakcija na otvorenom koje i za kiše izvlače osmeh na lice.