Danas je Međunarodni dan žena i ove stvari bi trebalo da znate o njemu

Međunarodni dan žena slavi se 8. marta u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

„Onaj ko dopušta da kapitalisti tlače radnike, dopušta i da muškarci tlače žene. One će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne. Ukoliko je cilj da žena postane slobodno ljudsko biće, onda joj ne treba oduzimati rad, niti skraćivati radno vreme, niti ograničavati oblasti u kojima može da radi“, tako je govorila Klara Cetkin, nemačka revolucionarka, na Drugoj internacionali u Parizu 1889. U te reči utkala je ceo svoj život.

 

A post shared by lilianazimser (@13leomylove) on

Slavna sifražetkinja 1910. godine je na kongresu Socijalističke internacionale u Kopenhagenu predložila da žene svih zemalja jednom godišnje, 8.marta, slave svoj dan, kao simbol borbe za jednako pravo glasa, zaštitu žena na radu, ukidanje trgovine belim robljem i zaštitu dece.

Iako se slavi još od davne 1910. godine, ima nekih stvari koje su manje poznate o ovom danu.

U staroj Jugoslaviji, žene su dobijale cveće od firmi na Dan žena, i mogle su da idu kući ranije.

Uprkos tome kako se ophode prema ženama, u Avganistanu je ovo nacionalni praznik.

Pored njih, Osmi mart kao nacionalni praznik proslavlja se i u Jermeniji, Azarbejdžanu, Belorusiji, Kambodži, Kubi, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Crnoj Gori, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukrajini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji.

Kina, Madagaskar i Nepal specifični su po tome što je kod njih ovo nacionalni praznik samo za žene. Muškarci normalno rade.

Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH ovaj dan ujedno proslavljaju i kao Dan majki, ali nije neradan.

„Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu“ jedna je od poruka koje je mogla da se nađe na čestitkama za Dan žena u SSSR.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, i svake godine imamo niz manifestacija.

Sovjetska Rusija bila je prva država koja je 8. mart obeležila crvenim slovom u kalendaru 1917, a neradni dan postao je 1965. godine.

Ujedinjene nacije 8. mart su zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Novi Zeland je prvi u istoriji ženama dao pravo glasa 1893. godine. Jugoslavija je to učinila 57 godina kasnije, a Saudijska Arabija je poslednja država koja je to uradila, i to 2015. godine.

Najuticajnija žena svih vremena po izboru časopisa „Tajm“ bila je Džejn Adams, američka pacifistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

U Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te države Samore Mašela, Žozine Mašel, 1971. godine.

U Južnoafričkoj republici, Dan žena obeležava se 9. avgusta, u znak sećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada crnoputih žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji, koje su vlasti na surov način razbile.

 

Pročitaj još