Davanje napojnice - gde je obavezno, a gde je uvreda?

Davanje napojnice – gde je obavezno, a gde je uvreda?

Ukoliko na put krenete nepripremljeni, davanje napojnice može biti neprijatno iskustvo. Gde je obavezno, a gde se može smatrati kao uvreda?

Foto: Shutterstock

Bilo da ste u taksiju, restoranu ili u hotelu, od vas se može očekivati da za uslugu koju dobijete ostavite i dodatni novac. Sa druge strane, napojnice negde mogu izazvati i negativnu reakciju.

SAD

Gotovina se u SAD-u i dalje široko koristi, delimično i radi lakšeg davanja napojnica. Osoblje u kafeima, barovima i restoranima ovde zaista živi od napojnica, zato uvek sa sobom imajte novčanice od 1, 5 i 10 dolara.

Podrazumeva se da ćete konobaru ostaviti 15% vrednosti računa, pa čak i 20% u ekskluzivnim restoranima. Taksisti očekuju 15% za vožnju, odnosno 20% ako vam pomognu i sa prtljagom.

U hotelima, u kojima su plate mizerne, treba ostaviti neki dolar osoblju zaduženom za čišćenje, kao i portiru i konsijeržu ukoliko su vam pomogli.

Japan

Ako se protivite kulturi novčanih nagrada i napojnica, Japan je pravo mesto za vas. U većini restorana u ovoj zemlji svoj račun ćete izmiriti na centralnoj kasi, a ne kod konobara.

Ostavljanje napojnice može se čak smatrati uvredom. Jedini slučaj u kome se davanje bakšiša može smatrati prihvatljivim je izuzetna angažovanost turističkog vodiča.

Tada mu nikako ne smete samo staviti novčanice u ruke – jer se to smatra uvredljivim i ponižavajućim. Umesto toga, upakujte novac, ne više od 10% vrednosti ture, u lepu kovertu. Nju ćete diskretno, uz naklon, predati svom vodiču.

Južna Afrika

Ukoliko napojnica već nije uračunata u račun, običaj je da se ostavi između 10 i 15% vrednosti računa. Prilikom parkiranja, često će vas ljudi u uniformama (ili neformalni pomagači) uputiti na prvo slobodno parking mesto.

Običaj je da, kada se vratite po kola, ove „čuvare“ nagradite sa 5-10 randa. I na benzinskim pumpama treba dati istu sumu zaposlenima koji umesto vas sipaju gorivo.

Foto: Shutterstock

Dubai

Ako vam restoran ili kafe, koji nisu u okviru nekog hotela, u račun uračunaju i napojnicu, radi se o direktnom kršenju zakona (isto važi i za Abu Dabi).

Ovakva praksa zabranjena je pre više od 10 godina, budući da nije u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača. Bakšiš se ne očekuje, ali konobari i taksisti će ga za zahvalnošću primiti.

Tokom Ramazana obično se daju nešto više napojnice. U ovom mesecu je i tolerancija prema sporim konobarima i lošoj usluzi veća, budući da tada ljudi ceo dan rade posteći, bez hrane i vode.

Australija

Zbog visokih plata u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kao i činjenice da je „service charge“ već uključen u račune u kafeima i restoranima, većina Australijanaca neće često ostaviti napojnicu.

Zato ni vi ne morate da to radite, osim u slučaju da želite da pokažete da ste izuzetno zadovoljni uslugom. Napojnica u Australiji nije obaveza, već nagrađivanje.

Konobari će je u svakom slučaju rado primiti. U slučaju turističkih vodiča, pravilo je malo drugačije, i tu se očekuje napojnica.

Tajland

U Tajlandu se pri kupovini hrane i pića na uličnim tezgama ne očekuje nikakva napojnica. Ipak, u kafeima i restoranima treba ostaviti nešto novca. Najbolje je zaokružiti na najbližih deset bahta.

U Bangkoku taksisti često voze bez taksimetra i u tom slučaju uvek tražite procenu cene pre vožnje. Ukoliko sednete u taksi sa taksimetrom, onda prilikom plaćanja možete zaokružiti cifru, opet na najbližu desetinu bahta.

Foto: Shutterstock

Maldivi

Uprkos tome što Maldivi imaju sopstvenu monetu (rufija), uobičajeno je da se napojnica ostavlja u dolarima. Ako vam u račun u hotelskom restoranu zaračunaju i 10% napojnice, taj deo obavezno ostavite u gotovini.

Ako ga platite karticom, gotovo je izvesno da novac neće stići do konobara.

Zbog toga što su rizorti izolovani, izgrađeni na malim nenaseljenim ostrvima, osoblje hotela i konobari su često mesecima odvojeni od porodica i uglavnom primaju veoma niske plate. Bilo kakva napojnica njima će značiti.

Češka

Kultura davanja napojnica je trenutno u tranziciji u Češkoj, posebno u Pragu. Sve se manje praktikuje tradicija zaokruživanja računa na najbližih deset kruna.

Zahvaljujući velikom prilivu turista sa zapada, sve je popularnija praksa ostavljanja napojnice u vrednosti 10% iznosa na računu. Vredi pomenuti i da je posao konobara jedan od najslabije plaćenih u Češkoj.

Budući da u proseku zarađuju oko 5 eura na sat, konobari će sa zahvalnošću prihvatiti velikodušne bakšiše.

Zatvoreno za komentare.