Devojka iz Hrvatske spasila maleno lane koje joj je došlo u dvorište

Devojka iz Hrvatske spasila maleno lane koje joj je došlo u dvorište

Divlje životinje iz obližnje šume u Slavoniji nisu ništa neuobičajeno, ali maleno lane se poprilično približilo Marijinoj kući što je odmah stvorilo dilemu - kako pomoći lanetu?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ♡ Marija ♡ (@m.a.r.i.j.a.z) on

Detinjstva onih koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka obeležila je serija Jelenko koja je u zimu 1981. počela da se emituje na Televiziji Zagreb.

Svaka je nedelja bila rezervisana za nove avanture Goričana i Vrhovčana, klinaca iz ličkih sela koji su u šumi pronašli lane čiju je majku ubio lovokradica.

Jelenko je od tad repriziran još nekoliko puta pa su i novije generacije mogle uživati u ovom vrhunskom televizijskom ostvarenju, a verovatno nema deteta koje nije poželelo da i samo barem jedanput pomazi i nahrani maleno lane.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ♡ Marija ♡ (@m.a.r.i.j.a.z) on

A potpuno neočekivano, jedno je lane dolutalo i u dvorište Slavonke Marije koja je odlučila da ga spasi, s obzirom na to da majka nije došla po njega. Divlje životinje u Slavoniji nisu retkost, ali priča s lanetom, kojem je Marija kasnije dala ime Tonka, ipak je posebnija.

- Još od detinjstva sam udomila i zbrinula mnogo životinja pa sam kao devojčica uvek nosila doma male vrapčiće, mačiće, sve životinjice koje su izgledale napušteno, priča Marija i dodaje kako ih je ovaj prizor jako iznenadio, iako često viđaju divlje životinje. 

- Srne svoje mlade sakriju u visokoj travi dok idu po hranu, ali Tonka je bila jako blizu kućama pa smo bili u strahu da se neće vratiti po njega, govori Marija i kaže da se odmah pojavilo mnogo pitanja – treba li ga nahraniti, pozvati veterinara, samo ostaviti, odnosno kako mu pomoći.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ♡ Marija ♡ (@m.a.r.i.j.a.z) on

Marija je znala samo da ne smeju da ga diraju jer majka više neće hteti da ga prihvati. Posmatrali su lane satima u nadi da će se majka vratiti, ali, nažalost, lane je i dalje bilo samo, a Marija i njena porodica odlučili su nešto da preduzmu nakon toliko čekanja.

Nahranili su ga kozjim mlekom, dali mu ime Tonka i odlučili da mu pronađu prikladan smeštaj, piše Diva.

- Nakon mnogo poziva, odabir je pao na ljude koji imaju srne i već su othranili lanad pa smo znali da će doći u dobre ruke jer to sve rade s puno ljubavi, rekla je Marija kojoj ovo nije prvi „slučaj“ spašavanja malenih životinja.

Ponosno kaže kako su ona, ali i cela njena porodica veliki ljubitelji životinja pa su mnogi ježevi, vrapčići, psi i mačići zapravo pravi srećnici što su se našli u Marijinoj blizini jer im je ona baš uvek pomogla.