"Đavolja kula" je pravo čudo prirode - ime je dobila zbog lošeg prevoda!

„Đavolja kula“ je pravo čudo prirode – ime je dobila zbog lošeg prevoda!

Isprva se čini da se radi o ogromnoj skulpturi koju je stvorila ljudska ruka, ali pri pažljivijem posmatranju postaje jasno da je upravo tako priroda zamislila i oblikovala, prenosi b92. Zove se "Đavolja kula" i to je prvi nacionalni spomenik SAD!

Foto: Pixabay

Oblik je prilično neverovatan. Đavolja kula u Sjedinjenim Američkim Državama, u državi Vajoming, visoka je 265 metara, a njen vrh je kao odsečen, površine oko 55×90 metara.

Ova prirodna atrakcija krije priču koja je oduvek intrigirala ljude, a planinari, avanturisti i turisti koji putuju ovim delom Amerike ne propuštaju da je posete, piše putni kofer.

Prvi nacionalni spomenik u SAD dobio je taj status 1906. godine

Đavolja kula je prvi nacionalni spomenik u SAD, a taj status joj je dodelio predsjednik Teodor Ruzvelt 1906. Njeno zloslutno ime rezultat je lošeg i promašenog prevoda. Legenda kaže da planina nije “dom đavola“, već utočište od medveda.

Ova kula je sveto mesto za više od 20 indijanskih plemena. Današnji naziv nastao je tokom ekspedicije 1875. godine. Tada je komandant koji je vodio tim zapisao da starosedeoci ovo mesto zovu “kula zlog boga“, koju je on preinačio u Đavolju kulu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kyle Seitz (@kylejseitz)

Zloslutno ime je rezultat lošeg prevoda

Rane mape, međutim, pokazuju da se ova neobična formacija nazivala Bear Lodge, što znači “medvedov dom”.

Druga imena koja koriste indijanska plemena takođe se odnose na medvede, a koristili su imena koja u prevodu znači “kameno drvo” i “velika siva truba”. Neki tvrde da je komandant dobio loš prevod domaćeg imena, drugi da je sam namerno promenio ime.

Do danas se ne zna šta je istina. Kada je mesto proglašeno nacionalnim spomenikom, uneto je zvanično ime Đavolji toranj, ili na engleskom “Đavolja kula“. I tako je ime ostalo.

Zatvoreno za komentare.