Egzotični, a jeftini - devet najjeftinijih zemalja za život prema Forbsovoj listi

Egzotični, a jeftini – devet najjeftinijih zemalja za život prema Forbsovoj listi

Novinarka Forbsa Laura Bigli Blum redovno izveštava o najjeftinijim zemljama za život od 2017. godine. To sugeriše da je raspon pristupačnih mesta veoma raznolik, tako da možete birati između istorijskih gradova, tropskih oaza i nešto manje pitomih geografskih širina i dužina. Ovo su devet najjeftinijih zemalja za život prema Forbsu.

Embed from Getty Images

“Iako su mnogi ljudi možda isprobali ovu novu stvarnost radeći na daljinu 2020. godine, to vreme se bliži kraju. Tako da zaista nema boljeg vremena da počnete da razmišljate o tome kako možete da živite san o preseljenju u drugu zemlju gde su troškovi života toliko niski da možete prestati da radite”, kaže Laura, a prenosi CdM.

U nastavku vam donosimo devet zemalja u kojima je, prema Forbsu, moguće da uopšte ne radite ako se tamo preselite.

Kostarika

Na vrhu najpoželjnijih zemalja u 2021. nalazi se Kostarika, zemlja koja se naziva i “Švajcarska Centralne Amerike”, zbog svoje miroljubive politike u regionu, koja često može biti pogođena političkim i građanskim nemirima.

Razumni troškovi života, vlada koja brine o svojim stanovnicima, širok izbor nekretnina, prirodne lepote i ljubazno stanovništvo samo su neki od razloga zbog kojih se našao na vrhu liste idealnih destinacija za život.

Forbs navodi da samac može lako da živi sa 1.615 američkih dolara mjesečno, a par sa 2.000 dolara, uključujući i kiriju dvosobnog stana sa klimom, namirnicama, zabavom, prevozom i zdravstvenim osiguranjem.

Panama

Panama je jedna od zemalja Latinske Amerike koja se neumorno razvija.

Pogled na okean, topla klima i mnoštvo sadržaja sasvim su dovoljni razlozi da mnogi odu u Panamu. Takođe je jedna od najbogatijih zemalja u regionu. Penzioneri u Panami žive posebno dobro jer imaju brojne pogodnosti i velike popuste.

Infrastruktura u glavnom gradu, Panama Sitiju, najmodernijoj metropoli u Centralnoj Americi, fascinantna je i ima mnogo posla, i jedan je od najjeftinijih gradova na svetu.

Jedna osoba može da živi u Panami za 1.590 do 2.940 dolara mesečno. Zemlja je takođe poznata po odličnoj zdravstvenoj zaštiti: na primer, plaćate samo 10 do 20 dolara da biste posetili doktora.

Meksiko

Pošto je Meksiko ogromna zemlja, postoji mnogo različitih klima, pejzaža i načina života – od velikih gradova preko ruralnih sela do neobičnih gradova na plaži.

Bogatu kulturu i gastronomske lepote ne treba zaboraviti. O atraktivnosti i prednostima Meksika svedoči podatak da više od milion Amerikanaca i pola miliona Kanađana ovu zemlju naziva svojim domom jer u njoj rade puno radno vreme ili dio godine, često zimi da bi izbegli hladnoću.

U Meksiku, troškovi života, naravno, zavise od vašeg životnog stila, ali u proseku jedna osoba može da potroši 1.700 dolara mesečno.

Par bi mogao da živi sa manje od 2.000 dolara mesečno, što je moguće zbog jeftinih nekretnina, pristupačne hrane na pijaci i restoranima, jeftinog prevoza, jeftine medicinske nege, besplatnih i pristupačnih opcija za zabavu i još mnogo toga.

Embed from Getty Images

Kolumbija

Kolumbija više nije najbolje čuvana tajna Latinske Amerike, jer sve više imigranata emigrira tamo da započnu novi život u prelepoj zemlji.

Osim toga, mračni dani Kolumbije sa svakodnevnim ratovima, sukobima i narko kartelima polako postaju prošlost, a zemlja sada napreduje. Oni koji posećuju Kolumbiju oduševljeni su srdačnošću stanovnika koji će pokušati da vam pomognu bez obzira na vaše znanje jezika.

Medeljin je jedno od mjesta najvećeg interesovanja, pre svega zbog savršene klime. Za one kojima ne smeta toplo i tropsko vreme, na raspolaganju su karipski primorski gradovi Santa Marta i Kartahena.

Samac u Kolumbiji može da živi sa 1.030 dolara mesečno, dok par može da živi u mnogim gradovima širom Kolumbije za 2.000 dolara mesečno ili manje.

Portugal

Među jeftinijim evropskim destinacijama, Portugal je zapao za oko Forbsu.

Ova zemlja u jugozapadnom uglu Evrope ima za svakog ponešto. Živahni gradovi, kilometri peščanih plaža, zelena brda, neke od najboljih zdravstvenih usluga na svetu, niske cene života i bezbednost. Želite da živite bez automobila?

Potražite šarmantan grad u Lisabonu ili idite na sever da biste posetili drugi po veličini portugalski grad, Porto. Još jedno sjajno mesto za razmatranje je Algarve, poznat po svojim plažama i ribarskim selima. Na listi najsrdačnijih domaćina, prema iskustvima stranih državljana, zlatna medalja ide u Portugal, a slede Tajvan i Meksiko.

Samac može udobno da živi u Portugalu sa oko 2.020 dolara i par od 2.500 dolara mesečno. Ako želite da živite u Lisabonu, Portu ili Algarveu, povećajte taj broj na 3.000 dolara.

Ekvador

Ekvador je zemlja večnog proleća gde je prosečna godišnja temperatura oko 20 stepeni.

Malo je mesta gde je život tako pristupačan kao u Ekvadoru – ima ponešto za svakoga, bez obzira na vaš budžet. Sa više od 850 kilometara obale, nije ni čudo što Ekvador ima neke od najlepših plaža na svetu.

Oni koji traže novu adresu često naiđu na Kito, grad u kojem nema nedostatka prelepih trgova, prodavnica, otmenih barova i restorana ušuškanih u istorijskim zgradama.

Jedna osoba može da živi u Ekvadoru od 1.210 do 1.525 dolara mesečno, u zavisnosti od lokacije i načina života. Par može lako da živi od 1.650 do 1.825 dolara mesečno.

Dvosobni stan sa dva kupatila u centru Kuence košta 500 dolara mesečno. Ili možete kupiti kuću na plaži na obali Pacifika ili stan sa prekrasnim pogledom na Ande za manje od 150.000 dolara. Hrana je takođe jeftina: teško je doneti voće i povrće vrednije od 15 dolara.

Pomoć u kući je dostupna za 20 dolara dnevno, a usluge (pedikir, šišanje) su samo nekoliko dolara.

Embed from Getty Images

Malezija

Pored faktora pristupačnosti, Malezija je idealna za ljude koji ne vole hladnoću. Pored topline i pristupačnih cena, Malezija nudi i prelepe plaže, džungle, uzbudljive gradove i odličnu hranu.

Mnogi imigranti žive u Kuala Lumpuru i Pinangu, a iz oba grada postoje direktni letovi u više od 30 različitih zemalja, što Maleziju čini savršenom bazom za istraživanje prirodnih, istorijskih i kulturnih blaga jugoistočne Azije.

Samac u Maleziji može udobno da živi sa 1.705 dolara mesečno, a par sa manje od 2.000 dolara mesečno.

Francuska

Iako mnogi nisu mogli sebi da priušte da se presele u Francusku, ona je našla svoje mesto na Forbsovoj listi.

Ipak, časopis ističe jeftinije regione – popularne destinacije koje kombinuju atraktivne poslove nekretnina sa visokim životnim standardom uključuju pomorska područja Normandije i Bretanje.

Samac može udobno da živi za samo 1.959 dolara mesečno, par za 2.083 dolara, a neki žive sa manje od 2.000 dolara. Velike uštede dolaze od troškova stanovanja.

U nekim oblastima možete kupiti kuću sa dve spavaće sobe i jednim kupatilom za manje od 150.000 dolara.

Malta

Mediteransku Maltu karakteriše odlična infrastruktura, atraktivna arhitektura, ljubazni stanovnici koji govore engleski, kao i prijatna, topla klima tokom cele godine. Par može dobro da živi na Malti za 2.331 dolara mesečno.

Pošto su ovo mala ostrva, automobil zaista nije potreban, javni prevoz je efikasan i jeftin, a mesečna autobuska karta je 26 dolara. Moderan jednosoban stan, potpuno namešten, uključujući komunalije i Vi-Fi, može koštati 460 dolara mesečno.

Život u nekom od malteških gradova koštaće vas malo više nego na selu, a nešto više košta i život u luci ili na plaži. Forbs preporučuje Valetu, Gozo i Komino doživotno.

Zatvoreno za komentare.