Evo zašto je Finska najsrećnija zemlja na svetu ??

Evo zašto je Finska najsrećnija zemlja na svetu ??

Često slušamo o tome koje su zemlje najbolje i najsrećnije za život i pitamo se kako je moguće da se u pojedinim delovima sveta živi tako srećno i zadovoljno. Sada možda imamo i odgovor na to pitanje. Evo zašto je Finska najsrećnija zemlja!

Foto: Shutterstock

Finska se smatra jednom od najsrećnijih zemalja, prenosi Bright Side. Možda razlog za to leži u sledećim činjenicama:

1. Finci dosta vremena provode napolju

Oko 70% teritorija Finske je prekriveno šumom i to je glavni razlog zbog kog se Finci osećaju ugodno u šumama. Osećaju se zaštićenim kada ih okružuje priroda i to ih smiruje. Takođe, dosta vremena provode napolju i idu u šetnje i često voze bicikl.

2. Slobodno piju vodu

Finsku već zovu "zemljom hiljadu jezera". Ova jezera nastala su kao posledica ledenjaka koji se otopio pre oko 10.000 godina. Voda u njima je toliko čista da mogu da je piju direktno iz slavine kod kuće, bez ikakvog dodatnog procesa pročišćavanja. Skoro svaki restoran će vam ponuditi bocu vode besplatno, čak i ako je ne tražite.

3. Dečji doplatak se isplaćuje redovno, sve dok dete ne napuni 17 godina 

Roditelji u Finskoj dobijaju dečji dodatak u iznosu od 100 eura mesečno. Ta svota se malo povećava sa svakim idućim detetom rođenim u jednoj porodici i isplaćuje se sve dok dete ne napuni 17 godina.

Taj novac ljudi mogu da troše kako žele, ali uglavnom ga ne koriste, već štede kako bi svom detetu osigurali pristojan iznos za život u budućnosti. Osim toga, odmah nakon rođenja deteta, roditelji dobijaju kutije koje sadrže sve stvari potrebne za bebu.

U njima se nalaze 64 različita predmeta, uključujući odeću, igračke, kao i sve informacije o brizi za novorođenče.

4. Imaju najbolju picu na svetu

Sve je počelo sa Silviom Berluskonijem, italijanskim premijerom, koji je izjavio da ne voli finsku hranu. Posebno oštro je govorio o dimljenoj divljači bez ukusa, i rekao da se ona ne može uporediti sa šunkom iz Parme.

Tri godine kasnije, Finska je pobedila na internacionalnom takmičenju u pravljenju pice, ostavljajući Italiju iza sebe i predstavili su poznatu "Berluskoni" picu s jelenovim mesom.

Foto: Shutterstock

5. Jedna su od vodećih zemalja u svetu po reciklaži otpada

Finska se drži "kružne ekonomije" koja omogućava korišćenje svih sredstava dostupnih društvu, ali uz minimalnu količinu otpada. 99% komunalnog otpada se ili reciklira ili spaljuje na posebnim mestima, što kasnije stvara energiju.

Takođe, 9 od 10 plastičnih boca se reciklira, a isto važi i za staklene proizvode kod kojih je procenat recikliranja još veći.

6. Visok je stepen poverenja u policiju

Posebnost finske policije nalazi se u tome što su oni, organizacijski, jedna formacija, a ne nekoliko zasebnih struktura kao u većini zemalja sveta. To praktikuju kako bi se suprotstavili mogućim pokušajima bilo koje grupe vladajućih krugova monopolizovanje policije i uticanje na nju.

Kao što praksa pokazuje, ovo je bila jedna od najboljih odluka finske vlade, jer se pokazalo da gotovo 90% Finaca veruje policiji.

7. Postoji mnogo takmičenja u neobičnim sportovima

Sport je deo svakodnevnog života u Finskoj. Osim dobro poznatih sportova, u ovoj zemlji postoje takmičenja kao što su: takmičenje u brizi o ženi, u bacaju telefona u dalj, lovu na komarce, sviranju vazdušne gitare i bacanju čizama.

8. Prva su zemlja koja svakom stanovniku daje pristup internetu

Od 2010. godine Finska je postala prva država na svetu koja je ustanovila pravo građana na pristup internetu. Vlada je naredila dobavljačima interneta da osiguraju korisnicima interneta velike brzine odmah.

Dok vlade drugih zemalja ne garantuju brzi internet zbog straha od piratstva, Finci su prepoznali da je internet nužan kako bi se bolje radilo.

9. Očevi provode više vremena s decom nego majke

U ovoj zemlji je napisan niz zakona koji nagrađuju veću uključenost očeva u odgajanje dece. Na primer, odsustvo očeva s posla može trajati 9 sedmica i tokom tog vremena im se isplaćuje 70% zarade. To je pretvorilo Finsku u prvu državu u kojoj očevi više učestvuju u odgoju dece nego majke.

Foto: Shutterstock

10. Zauzimaju drugo mesto u svetu po konzumaciji kafe

Prema podacima Međunarodnog udruženja za kafu, svaki Finac popije 26,5 kg kafe godišnje. Svaka pauza za kafu na poslu ili u školi, za Fince je sveta stvar i uvek se mora osigurati dovoljno vremena za nju.

11. Selo Deda Mraza

Malo selo u Laplandu u Finskoj zove se Joulupukki (finski izraz za Deda Mraza) i otvoreno je za posete finskom Deda Mrazu tokom cele godine. Finski Deda Mraz ima i pravi pasoš u kojoj je kao datum rođenja napisano "pre mnogo vremena", a u bračnom statusu stoji "oženjen".

Njegova žena zove se Joulumuori, što bi značilo Baka Mraz.

12. Besplatno obrazovanje

Obrazovanje u Finskoj podrazumeva znanje finskog i engleskog jezika, o čemu svedoči i polaganje međunarodnih ispita u ovoj zemlji. Obrazovanje u javnim institucijama, kako u školama, tako i na univerzitetima, za one koji dolaze iz Evropske unije je besplatno.

Takođe, obrazovanje u Finskoj smatra se jednim od najkvalitetnijih na svetu.

13. Filozofija sreće: "Sisu and kalsarikännit"

Reč "sisu" nema bukvalni ekvivalent u drugim jezicima, ali se često prevodi kao stoička odlučnost, hrabrost i čvrstoća. Ta reč označava potpunu smirenost, vitalnu energiju, snagu i emocionalnu samokontrolu.

Ovaj koncept prerastao je u čitavu filozofiju i postao svojevrstan način života u Finskoj u 20. veku. "Sisu" u dečjem odgoju promoviše ideju da dete može sve.

Zatvoreno za komentare.