Fenghuang - grad koji odoleva modernizaciji, a ni priroda mu ne može ništa

Fenghuang – grad koji odoleva modernizaciji, a ni priroda mu ne može ništa

Drevni grad Fenghuang se nalazi u jugozapadnom delu pokrajine Hunan u Kini, u podnožju planine duž obale Tuo Jiang reke.

Foto: Shutterstock

Grad je izuzetno dobro očuvan i netaknut modernizacijom. U njemu se već vekovima čuvaju drevne tradicije, jedinstveni jezik, običaji, umetnost, kao i arhitektonska zdanja koja su izgrađena još za vreme Ming i Čing dinastija.

Foto: Shutterstock

Ovaj jedinstveni grad čak i danas izgleda kao što je izgledao u periodu od 14. do 17. veka. U starom gradskom jezgru sačuvano je preko 200 drevnih stambenih zgrada, nekih 20-ak velikih i malih ulica, prolazi, kao i stare gradske zidine, drevna gradska vrata, stari bunari, mostovi, hramovi…

Foto: Shutterstock

Drevni grad Fenghuang je dodat na popis UNESCO-ve Svetske baštine 2008. godine, a neki mediji su ga tada proglasili i najlepšim gradom u Kini.

Zbog jedinstvenog geografskog položaja, Fenghuang zaobilaze ratovi ili prirodne katastrofe. Čak i za vreme rata protiv japanske invazije Fenghuang je ostao slobodan grad, a i sledećih 50 godina je pošteđen izgradnje koja je zahvatila veliki deo Kine.

Foto: Shutterstock

Kao što su ljudi iz samog grada negovali ovu izuzetno vrednu baštinu, tako je i vlada sprovela strogu kontrolu nad svim građevinskim aktivnostima i na taj način uspešno očuvala autentičnost ovog jedinstvenog grada.