Finci i četvrtu godinu zaredom najsrećniji narod - na kom mestu se nalazi Srbija?

Finci i četvrtu godinu zaredom najsrećniji narod – na kom mestu se nalazi Srbija?

Finska je, uprkos pandemiji koronavirusa, odbranila titulu najsrećnije države na svetu i zauzima prvo mesto UN-ove liste četvrtu godinu zaredom, objavljeno je u petak uoči Svetskog dana sreće.

Za autore to nije "nikakvo iznenađenje" i ističu da je Finska "uvek bila vrlo visoko plasirana na osnovu mera međusobnog poverenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencije u vreme pandemije", prenosi portal SEEbiz.

Finsku vodi premijerka Sanna Marin i ta je zemlja jedna od 23 država obuhvaćenih istraživanjem kojima upravlja žena.

Finci su "nastojali uskladiti politiku sa opštim osećajem blagostanja", navode autori.

Lestvica sreće zasniva se na statističkim podacima Galupovog istraživanja o tome koliko se sami građani osećaju srećnima.

Indeks sreće zasniva se na faktorima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i privrednim subjektima.

Kao i obično vrh liste zauzimaju zemlje evropskog severa, pa Finsku slede Danska, Švajcarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, Luksemburg, te Novi Zeland izvan Evrope, a na 10. mestu je Austrija.

Hrvatska je zauzela 60. mesto sa ocenom 5.882, a u njenom susedstvu među zemljama bivše Jugoslavije slabije su Bosna i Hercegovina na 64. mestu, Crna Gora na 72. te Makedonija na 94. mestu. Daleko bolje su rangirane Slovenija na 29. mestu i Srbija na 48. mestu.

Sjedinjene Američke Države svrstane su na 20. mesto, Rusija je na 77, Kina 85, a Indija na 140. mestu.

Zatvoreno za komentare.