Ovde muškarci ceo dan plešu da bi osvojili najlepšu devojku

Ovde muškarci ceo dan plešu da bi osvojili najlepšu devojku

Samo zamislite jarkocrveno sunce koje zalazi na horizontu… Veoma je toplo, a vi se spremate da zaspite nakon duge šetnje pustinjom… Umor je tu, ali i osmeh jer znate da će kada se sutra probudite najlepši muškarac na svetu igrati samo za vas…

Foto: Shutterstock

Tako žive Fulani, odnosno Fulbe, najbrojnije nomadsko pleme na planeti, koje sebe smatra najlepšim narodom na svetu.

Njihov život je potpuno drugačiji od našeg, i evo kako izgleda:

Jedna od podgrupa Fulani plemena, Vodabi, ima godišnji festival pod nazivom Gerevol (Guérewol), koji turisti iz svih krajeva sveta dolaze da vide. To je zapravo muško takmičenje u lepoti. Mladi ljudi oblače odeću jarkih boja i biraju specijalan nakit za nju. Završni detalj je prelepo pero na glavi…

Tokom festivala, mladi muškarci igraju da bi impresionirali devojke. Glavni standard lepote muškarca jeste visina, beli zubi i oči, i ti muškarci uvek imaju najveće šanse da privuku pažnju devojaka.

Zato muškarci tokom plesa često pokazuju zube i kolutaju očima. Snaga i izdržljivost takođe su važni faktori, pa muškarci igraju satima da bi privukli lepotice. Zahvaljujući ovom festivali, pleme Fulani smatra sebe najlepšim narodom na svetu.

Vodabi veruju u reinkarnacije i izuzetno cene lepotu. Pre nego što je izmišljen festival Gerevol, muškarci su se satima pripremali za proslave kako bi izgledali savršeno. Zbog toga se Vodabi smatraju, između ostalog, i najuobraženijim ljudima na svetu.

Fulani nikada nisu prihvatili generalni standard kada je reč o odevanju. Njihov stil oblačenja zavisi od regije iz koje potiču. Na primer, Vodabi koji žive u Nigeriji i Kamerunu, nose veoma upadljivu šarenu dugačku odeću sa zanimljivim vezom i bogato ukrašene ogrtače.

Foto: Shutterstock

Stočarstvo je glavno zanimanje plemena Fulani. Obično se muškarci brinu o krdima životinja i rade u poljima. Žene su odgovorne za domaćinstvo.

Životinje su za ovaj narod izuzetno važne – na primer, tokom ceremonije venčanja, mladin otac predaje jedno od svojih krda mladoženji, kao znak da prihvata brak. Nakon toga, sledi ceremonija po imenu kabal, na kojoj ni mlada ni mladoženja ne prisustvuju.

U plemenu Fulani postoje brakovi koji se sklapaju pre nego što se mladenci uopšte rode. Roditelji obećavaju bebe jednu drugoj, a venčavaju se kada uđu u pubertet.

Muškarcima je dozvoljeno da imaju četiri žene. Porodica se obično sastoji od muškarca, njegovih supruga i njihove dece, i svi se obično dobro slažu. Takvi brakovi donose i bogatstvo – muškarac spaja svoja krda životinja sa krdima koja dobija na poklon od očeva svojih žena, pa se tako može dostići bogatstvo i do pola miliona dolara.

Svaka mlada koja donese krdo životinja u brak ima svojevrsnu garanciju preživljavanja u slučaju da odluči da ostavi muža. Životinje im služe da bi od njih uzimali mleko i druge proizvode, kao i da bi iste prodavali ili menjali za nešto drugo.

Fulani veruju da svaki brak treba da donese puno dece. Venčavaju se veoma mladi i ne koriste nikakvu kontracepciju.

U Vodabi podplemenu, roditelji ne smeju da razgovaraju direktno sa svoja prva dva deteta, o njima se obično brinu bake i deke.

Foto: Shutterstock

Preko dana, muž i žena se ne drže za ruke i ne smeju da pričaju o ličnim stvarima.

Za decu se brinu žene, muškarac to po pravilu ne radi. Kada devojke odrastu, počinju da pomažu majkama da se brinu o ostaloj maloj deci. Najpopularnija igra koju devojčice igraju jeste nošenje lutki preko ramena. Kada odrastu, lutke zamenjuju malom braćom ili sestrama.

Deca se tretiraju veoma delikatno i pažljivo, zbog čega su retko poslušna.

Odrasli čuvaju decu od svakog mogućeg emocionalnog problema.

Žene su ujedno i učitelji. Veruje se da su mnogo strpljivije od muškaraca i da su uvek spremne da pokažu razumevanje i saosećanje.

Od ranih godina, devojčice se uče da budu lepe. Već sa dve ili tri godine nose pirsinge na ušima, i to 6 na desnom uvu i 6 na levom. Čim devojčica nauči da hoda, žene je stavljaju u centar kruga, plešu i traže povratnu informaciju od deteta, kako bi devojčica naučila da pleše.

Prelaz u odrasli život nastupa veoma polako. Već sa 5 godina, devojčice se uče moralnim vrednostima. Usađuje im se da moraju da poštuju starije, da ne smeju da kažu ni reč pred roditeljima budućeg muža, da mladoženju ne smeju da gledaju u oči…

Zatvoreno za komentare.