U Italiji se prodaju kuće za 1 evro, u Španiji - cela sela!

U Italiji se prodaju kuće za 1 evro, u Španiji – cela sela!

Depopulacija ruralnih područja teško je pogodila i Španiju, tačnije, najviše regija Galicija. U pokušaju da ožive hiljade pustih sela, jedna lokalna meštanka pokrenula je specifičan biznis.

Foto: Shutterstock

Prema podacima španskog nacionalnog tela za statistiku INE, u Galiciji je čak 3.562 sela napušteno, i da sve bude još gore, taj broj se povećava za jedno selo svake nedelje.

Zbog toga su Rosi Kostoja i njen suprug rođeni Britanac Mark Adkinson, osnovali firmu čiji je cilj da pomogne u rešavanju problema. Naime, oni prodaju cela sela u pokušaju da vrate stanovnike u zaseoke Galicije.

"Prodajem deo istorije"

Kostoja, inače veterinar, prvi deo karijere provela je radeći sa poljoprivrednicima i njihovom stokom. Tako je bilo sve do 2005. godine kada je sa suprugom osnovala firmu za kupovinu i prodaju seoskih imanja.

Foto: Shutterstock

Kostoja se seća prvih putovanja sa svoje dve ćerki kako bi pronašla šarmantne kuće za prodaju, pre nego što su tehnologije poput Google Earth postale uobičajene. Sada je Internet njihovo glavno sredstvo za prodaju kuća i sela, a kupci im dolaze sami. To su uglavnom Britanci, ali Amerikanci i Španci iz drugih delova zemlje.

Najteži deo prodaje celog sela je prikupljanje potrebnih pravnih dokumenata, kaže Rosi, ali to nije jedino čemu posvećuje mnogo pažnje.

- Takođe, veoma mi je važno da odaberem pravog novog vlasnika. Prodajem deo svoje zemlje, deo galicijske istorije - kaže ona.

Nedavno je prodala imanje kupcu iz Londona kojeg je odabrala između 200 kandidata.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели TheFoodieWinoYogis (@thefoodiewinoyogis) дана

- Sela koja nudimo na prodaju imaju različite cene u zavisnosti od njihovih karakteristika. Neka prodajemo i ispod 50.000 evra, a neka i do dva miliona evra. To zavisi od lokacije, gde se nalaze imanja, da li su u ruševinama ... - objasnila je za Bi-Bi-Si.

Skoro su prodali jedno selo sa tri kuće, ogromnim terenima i plažom u blizini primorskog grada Viveiro za 300.000 evra. Nova vlasnica Serena Evans, njen suprug i dve ćerke, zadovoljna je kupovinom.

- Posedujemo mali delić Galicije. Mi želimo da budemo tu, provodimo vreme i uživamo u tome - kaže Evansova, inače Britanka.

Druga sela još čekaju nove vlasnike.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Paradise: Galicia, Spain (@paradise_spain_galicia) дана

- Nekada smo imali 30 ili 40 komšija. Tužno me je videti kako selo izgleda sada - kaže Benita Felgeira iz O Penso, jednog od sela koje je trenutno na prodaju.

Pitanje iseljavanja iz ruralnih delova Španije i dalje je predmet debate, a lokalni pokreti poput "Prazna Španija" (La Espana Vacia) pokušavaju da privuku pažnju političara. Regionalni predsednik Galicije, Alberto Nunez Feijo , uveo je podsticaje kako bi ohrabrio Galičane koji rade u inostranstvu da se vrate na svoja ognjišta.

Rosi Kostoja optimistična je kada je reč o praznim selima Galicije.

- Danas, zahvaljujući internetu, možete živeti u selu i ostati povezani. Predivno je ponovo naseliti sva ova napuštena sela, ponovo naseliti Španiju - zaključuje ona.

Ostavi komentar